Magyarország

2008.10.08. 15:20

Másfél héten belül növekedhet a banki betéti garancia összege

<p>Veres János pénzügyminiszter csütörtökön ötpárti egyeztetést tart annak érdekében, hogy minél előbb 6 millióról 13 millió forintra növekedhessen a bankban lévő betétek garancia-összege .</p>

Ezt a pénzügyminiszter jelentette be a jegybank elnöke és a PSZÁF elnökének társaságában. Veres János hangsúlyozta: a kormány ettől függetlenül garanciát vállal a 13 millió forint feletti bankbetétekre is, és ez a kezessége érvényes arra az időszakra is, amíg az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, amelyet a kormány szándéka szerint jövő hétfőn különleges eljárásban szavaznak meg és egy héten belül hatályba is léptetnek.

Veres János és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a magyar pénzügyi rendszer stabil, a betétesek pénze biztonságban van.

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei kedden arról állapodtak meg, hogy a magánszemélyek bankbetéteit legalább 40 ezer euróig fogják biztosítani a jelenlegi 20 ezer helyett.

Az OBA jelenleg 70 milliárd forinttal van feltöltve a bankok befizetéseiből. A pénzintézeteknek azonban nem feltétlenül kell azonnal megemelniük az alap pénzét - mondta Felcsúti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke. Az OBA ugyanis akár hitelt is felvehet, ha ez szükségessé válna, de pénzügyminiszter és a jegybankelnök hangsúlyozta, semmi jele annak, hogy a garanciavállalást érvényesíteni kellene. Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke elmondta, hogy az úgynevezett rossz hitelek aránya elenyésző a magyarországi bankrendszeren belül, és jelenleg is több pénzt tesznek be a pénzintézetekbe, mint amennyit kivesznek.

A Független Hírügynökség kérdésére a PSZÁF vezetője elmondta, hogy a kialakult helyzetben a bankok szokásos adatközlésének gyakoriságát bizonyos esetekben sűrítik, és egyes kockázatosabb pénzügyi műveleteket szorosabb figyelés alá vonnak.

A pénzügyminiszter által kívánt gyors, kivételes törvényelfogadáshoz a képviselők négyötödének támogató döntése szükséges. Ezután pedig még a köztársasági elnök aláírása kell a kihirdetéshez és a hatályba lépéshez.

Ezek is érdekelhetik