Magyarország

2008.10.22. 10:01

Felmentették Hajdú Lászlót

<p>Hajdú Lászlót felmentette szerdán a móri bankrablásban való részvétel vádja alól a Fővárosi Bíróság, de egyéb bűncselekményekért - emberölés kísérlete, rablás, súlyos testi sértés kísérlete, lőfegyverrel való visszaélés miatt - 17 évet kapott.</p>

11,05 A megismételt első fokú eljárás végén a bíróság felmentette Hajdú Lászlót a móri rablás vádja alól. Ahogyan Szebeni László bíró az ítélet szóbeli indoklásakor fogalmazott: "Hajdú László nem volt jelen Móron, nem vett részt az ott elkövetett bűncselekményben". Egyéb bűncselekményekért, így a többi között egy pénzváltó elleni támadás, a budaörsi emberölési kísérlet és a csepeli posta kirablása miatt viszont elítélték.

A móri vádpont alól való felmentés szóbeli indoklásakor a bíró kiemelte, nem értenek egyet azzal a védői indítvánnyal, miszerint Hajdú Lászlót méltánytalan hátrányok érték a móri bűncselekmény vádja miatt, és ezt a most hozott ítéletnek valamiféle módon kompenzálnia kellene.

A bíróságHajdú Lászlót a Móron történtek figyelembevétele nélkül kiszabható maximum 20 év helyett sújtotta 17 esztendővel. A vádlott köteles az összesen 45 millió forintos bűnügyi költségből 900 ezer forintot megfizetni.

Eredetileg Kaiser Edét és Hajdú Lászlót vádolták a 2002. május 9-én elkövetett móri vérengzéssel, amiért először Kaisert ítélték el 2004. december 23-án. A megismételt első fokú eljárásban már Hajdú Lászlót vádolták azzal, hogy a móri Erste Bankban megölt 8 embert. Azóta a hatóságok elfogtak két újabb gyanúsítottat, egyikük, W. Róbert ellen az ügyészség idén áprilisban emelt vádat a Móron történtek miatt, a másik gyanúsított, N. László időközben öngyilkos lett a börtönben.

Kaiser Ede ügyében jelenleg tart a perújítási tárgyalás, amelyet szerdán délután folytat a Fővárosi Bíróságon ugyancsak Szebeni László büntetőtanácsa.

A Hajdú László elleni ítélet nem jogerős, mert az ügyész a vádlott terhére fellebbezett, míg a védelem enyhítést szeretne elérni. Hajdú előzetes letartóztatásban marad.


 

10 ,00 Szebeni László bíró jelenleg indokolja az elsőfokú ítéletet.


9,04 Hajdú László ártatlannak vallotta magát az utolsó szó jogán
Hajdú László ártatlannak vallotta magát az utolsó szó jogán a Fővárosi Bíróságon szerdán a móri bankrablás ügyében tartott tárgyaláson. Hajdú kijelentette: "Amit elkövettem, elvállaltam. Soha semmi közöm nem volt sem emberöléshez, sem emberölési kísérlethez".

Hajdú Lászlót a megismételt elsőfokú eljárásban azzal vádolták, hogy ő követte el a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-i vérengzést Móron.

Időközben két elkövető is a hatóságok kezére jutott, egyikőjük W. Róbert ellen áprilisban emelt vádat az ügyészség a móri vérengzés matt, a másik gyanúsított, N. László öngyilkos lett a börtönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!