Magyarország

2008.09.11. 11:42

MSZP-SZDSZ: Folytatódnak a tárgyalások

<p>Szakpolitikai kérdésekről tárgyalt az MSZP és az SZDSZ vezetése azon a csütörtöki megbeszélésen, amelyet a miniszterelnök kezdeményezett azután, hogy az SZDSZ bejelentette: nem tudja támogatni a Megegyezés címmel közölt javaslatcsomagot.</p>

A szakértői kormány nem került szóba az egyeztetésen, utólag Fodor Gábor, SZDSZ elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, bár nem változott véleményük, nem az volt a csütörtöki tárgyalás célja, hogy elismételjék a két párt már ismert álláspontját.

 Ehelyett arra keresték a választ, milyen közös pontok, ügyek vannak, amelyek segítenek abban, hogy ország problémáira megoldást találjanak. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

Nyugodt, tárgyilagos, elemző mederben folytatott tárgyalást az MSZP és az SZDSZ vezetése a miniszterelnök szerint olyan szakpolitikai kérdésekben, mint például a gazdaság vagy a szociálpolitika. Gyurcsány Ferenc a találkozó után azt mondta, hogy az MSZP vezetése fontosnak tartja, hogy a pártok között érdemi, tartalmi kérdésekről szóló tárgyalások legyenek és nyitottak az együttműködés különböző formáira, de ezekről csak azután tárgyalnak, ha sikerült megegyezni a tartalmi kérdésekről.

Fodor Gábor az SZDSZ elnöke később azt mondta, az SZDSZ csütörtökön is rögzítette, világossá tette, hogy nem változott álláspontjuk, a szakértői kormánnyal, és Gyurcsány Ferenc programjával kapcsolatban sem, de nem az volt a mostani egyeztetés célja, hogy ismét a már ismert álláspontokat hangoztassák.

A miniszterelnök programjának mint fogalmazott, látják az előnyeit, de számukra továbbra sem elfogadható, különösen az, hogy nem lép fel a túlzott állami szerepvállalással szemben. A liberális politikus is elmondta, hogy a jövő héten folytatódnak a tárgyalások, hogy világossá váljon, van-e valamilyen közös pont a két párt között. Az SZDSZ szerint a gazdaságpolitika a nyugdíjrendszer átalakítása és a foglalkoztatáspolitika a legfontosabb kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!