Magyarország

2008.09.05. 17:35

MDF: az SZDSZ-nek ott a helye az ellenzéki csúcson

<p>Nem hiszi el az MDF, hogy Fodor Gábornak nincs ideje részt venni az ellenzéki pártelnökök találkozóján, amelyet Dávid Ibolya kezdeményezett. "</p>

Mivel az SZDSZ már többször elmondta, hogy ellenzéki pártnak tartja magát, ezért elvárjuk a részvételét" - olvasható Dávid Ibolya pénteki közleményében. Az MDF elnöke szerint Fodor Gábor akadályoztatása esetén Kóka János frakcióvezetőt várják a jövő hétre tervezett ellenzéki egyeztetésre.

"Az MDF mély megdöbbenéssel veszi tudomásul, hogy Fodor Gábor Magyarország történelmének ezen kritikus órájában, amikor hazánk kormányozhatósága forog kockán, nem tud eljönni az elnöki csúcstalálkozóra" - írja Dávid Ibolya. Szerinte azért hihetetlen, hogy az SZDSZ elnökének jövő héten nincs ideje, mert korábban már volt ezzel ellentétes szándéka is. Ráadásul Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes néhány napja az Info Rádióban bejelentette, hogy Fodor Gábor ott lesz az ellenzéki pártok találkozóján - tette hozzá az MDF elnöke.

Dávid Ibolya szerint ha a kormány kisebbségben van, akkor legkésőbb a jövő héten ki kell derülnie, hogy az ellenzéknek van-e többsége. Éppen ezért az MDF elnöke Kóka János frakcióvezetőt várja az SZDSZ képviseletében egy neki megfelelő időpontban, jövő hét kedden vagy szerdán, ha Fodor Gábor valóban nem tud megjelenni.

Az SZDSZ elnöke a liberális párt ügyvivői testületének pénteki ülése után azt mondta az ellenzéki pártelnökök találkozójával kapcsolatban: az SZDSZ kész elmenni arra, de az időpontról még egyeztetni kell. A jövő hét egyrészt egyéb, korábban rögzített programjaik miatt nem jó a liberálisoknak, másrészről pedig nem szeretnének kampánycélokat szolgálni, ezért megvárnák az MDF elnökválasztási kampányának lezárását. Fodor Gábor a találkozó kapcsán ugyanakkor azt mondta: nem az ellenzék, hanem a kormány dolga az, hogy az adókról illetve a jövő évi költségvetésről szóló javaslatot kidolgozza, nekik véleményezni kell azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!