Magyarország

2008.09.05. 13:28

Az SZDSZ elfogadja a miniszterelnök meghívását, de a szakértői kormányról akar egyeztetni

<p>A Szabad Demokraták Szövetsége elfogadja a miniszterelnök tárgyalásra szóló meghívását, de szakértői kormányról akarnak konzultálni - jelentette ki Fodor Gábor pártelnök pénteken az SZDSZ Ügyvivői Testületének tanácskozását követően, újságírók előtt nyilatkozva.</p>

Gyurcsány Ferenc azt követően hívta tárgyalni a volt koalíciós partnert, hogy az SZDSZ elutasította a kormány cselekvési programját. Az SZDSZ most sem erről, hanem a szakértői kormányról akar egyeztetni, mert mint Fodor Gábor mondta: ez szolgálja Magyarország ügyét. Minden felelős politikai erőnek azt a megoldást kell keresni, ami a stabilitást és a biztonságot szolgája és képes növekedési pályára állítani az országot - mondta Fodor Gábor, hozzátéve, hogy az SZDSZ szerint az ország érdekeit leginkább ma a szakértői kormány szolgálja. A liberálisok vezetője hangsúlyozta: pártja egy héttel ezelőtt egyértelművé tette, hogy tartalmi és szakmai okok miatt mondanak nemet a Gyurcsány Ferenc által ajánlott cselekvési programra.

Ezért bár elfogadják a kormány meghívását, nem erről a kérdésről, hanem a szakértői kormány létrehozásáról kívánnak egyeztetni - szögezte le. Ugyanebben a témába az SZDSZ kezdeményezni fogja a többi parlamenti párttal is az egyeztetések megkezdését, Fodor Gábor szerint ugyanis ez nem csak két párt ügye, széleskörű támogatásra van szükség.

A szakértői kormány kapcsán Fodor Gábor azt mondta, olyan nemzetközileg és Magyarországon is elismert emberekre van szükség, akiknek nem azon kell gondolkodniuk, hogy milyen intézkedé! sekre van szükség újraválasztásukhoz. Kérdésre válaszolva az SZDSZ elnöke azt mondta, szerintük most a szakértői kormányról kell konzultálni, és ha ebben nem jutnak előre, akkor kerülhet szóba az előrehozott választás.

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete pénteken tárgyalt Dávid Ibolya meghívásáról is. Az MDF elnöke egységesen támogatható adótörvényekről, illetve ezek hiányában a parlament feloszlatásának lehetőségeiről egyeztetne az a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP vezetőivel.

Fodor Gábor a meghívással kapcsolatban azt mondta: az SZDSZ kész elmenni a találkozóra, de az időpontról még egyeztetni kell. A jövő hét egyrészt egyéb korábban rögzített programjaik miatt nem jó a liberálisoknak, másrészről pedig nem szeretnének kampánycélokat szolgálni, ezért megvárnák az MDF elnökválasztási kampányának lezárást.

Fodor Gábor a találkozó kapcsán ugyanakkor azt mondta, nem az ellenzék, hanem a kormány dolga az, hogy az adó, illetve a jövő évi költségvetésről szóló javaslatot kidolgozza, nekik pedig véleményezni kell azokat. Azokra a felvetésekre, amelyek az SZDSZ javaslatait kérték számon a liberálisok vezetője válaszul a párt választási programját mutatta fel, mondván az SZDSZ-nek van kész programja, nem ők tértek el ettől, hanem a szocialisták, ezért léptek ki a koalícióból.

· Az MSZP a programokról
· Az SZDSZ a szakértői kormányról
· Gyurcsány adócsökkentést tervez
· Gyurcsány átfogó javaslata
· Magyarország hírei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!