Magyarország

2008.08.21. 17:22

Szilvapipőkéből tortakirálynő

<p>A szatmári falusi kamrák rejtett kincseinek gasztronómia megdicsőülése az Ország Tortájával, amely idén kiélezett versenyben végül a hungaricum jellegű Szatmári szilva torta lett. A megyei cukrász ipartestület elnöke is elégedett.</p>

Idén is felvágták augusztus 20-án Magyarország születésnapi tortáját a Parlament előtti téren. Az Ország Tortája 2008 – a tavalyi Madártej torta után – ezúttal is egy vadonat új cukrász költemény lett.

A Szatmári szilva torta, melynek egyéb nyalánkságok mellet az eredeti szatmári szilvalekvár, az aszalt szilva és a szilva pálinka is az alkotóeleme, büszekséggel tölthet el mindenki, aki szabolcs-szatmár-beregi, s e tájjal szívbéli kapcsolatban áll.

A Kossuth téri, szerdai forgatagban villámgyorsan elfogyott négy ezer szeletes ünnepi édesség megálmodója Mácsai Dániel mestercukrász, elkészítője pedig Zila László cukrászdája.

– Hat különböző, új fajta torta versenyéből került ki a szatmári szilvás - számolt be lapunknak Görömbei Sándorné nyíregyházi cukrászmester, az Észak-Kelet Magyarországi Cukrász Ipartestület elnöke.

– A neves szakmai zsűri a döntését azzal indokolta, hogy ez a torta hordozza magán leginkább a hungarikum jelleget, hiszen ebből hármat is tartalmaz. Az pedig külön öröm, hogy mindhárom ezen a tájon, Szatmárban „terem„. Ennek velejárójaként máris megfigyelhető egy fajta keresletnövekedés a szilvából készült hungarikumaink iránt a cukrászatok részéről, hiszen több mint 150 cukrász mester tett önkéntes vállalást az orszábban, hogy egy éven át a mindennapi kínálatában tartja a Szatmári Szilva Tortát, aminek a receptje természetesen közkincs.

– A lényeg, hogy mindenütt csak eredeti szatmári alapanyagokkal szabad elkészíteni az ország tortáját – figyelmeztet az ipartestületi elnök azt is megemlítve, hogy mivel a dió is alkotórész, Milota, Tiszacsécse kincse a negyedik szatmári hungarikum, amelynek a keresletét föllendítheti ez az ország torta-történet.

– A Szatmári szilva torta a legdrágább árkategóriájú termékek közé tartozik, nem véletlenül. A háziasszonyoknak is üzenem, hogy munkaigényes tortáról van szó, amelynek elkészítésénél nem lehet sietni. Az vágjon csak bele, akinek van türelme, ideje! Még egy fontos dolog, a feltüntetett alapanyagokat nem szabad olcsóbbakkal helyettesíteni, mert akkor már nem lesz ugyanaz.

Az ország óriás tortája

A normál cukrászdai szabványban körülbelül 4 ezer szeletbõl álló torta felülete több, mint másfél négyzetméter, súlya hozzávetõleg 50 kilogramm volt. Elkészítéséhez felhasználtak többek között 100 kiló vajat és ugyanennyi porcukrot, 3 ezer darab tojást, körülbelül 160 kiló szilvát és marcipánt, valamint 10 liter szatmári szilva pálinkát. Az ország születésnapi tortája - az összes költséget is beleszámítva - körülbelül egymillió forintból készült el, amit legfeljebb nullszaldósra hozott ki a viszonylag szerény, 250 forint szeletenkénti ár.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!