Magyarország

2008.08.26. 21:11

Mátészalkán és Vásárosnaményban demonstrálnak az almatermelők

<p>Mátészalka - Mint Vári György a MAGOSZ Megyei Ifjúgazda Tagozatának elnöke elmondta: a demonstráló gazdák elszántak, egységesek, és amíg nincs eredmény, kitartanak. <dia width="900" height="700" alt="Mátészalkán demonstrálnak az almatermelők 2008.08.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_t_szalk_n_demonstr_lnak_az_almatermel__33/index.shtml , SERIE ,900,700)">Mátészalkán <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Mátészalkán demonstrálnak az almatermelők 2008.08.26." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Mátészalkán és Vásárosnaményban demonstrálnak az almatermelők 2008.08.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_t_szalk_n__s_V_s_rosnam_nyban_demonstr_ln/index.shtml , SERIE ,900,700)">Vásárosnaményban <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Mátészalkán és Vásárosnaményban demonstrálnak az almatermelők 2008.08.26." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vasarosnameny.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

21:10: Összezártunk a lengyelekkel

Egymás ellen akarta a magyar és lengyel almatermelőket kijátszani a két országban jelentős almafeldolgozó kapacitásokkal rendelkező osztrák Agrana – számolt meg a lengyel országi tárgyalásairól dr Tilki Attila.

Egymás ellen akarta a magyar és lengyel almatermelőket kijátszani a két országban jelentős almafeldolgozó kapacitásokkal rendelkező osztrák Agrana – mondta el telefonos érdeklődésünkre dr Tilki Attila országgyűlési képviselő azok után, hogy Jakab Istvánnal a Magosz elnökével kedden a lengyel fővárosban tárgyaltak az ottani gazdaszövetséggel, s az agrárminiszterrel.

A Varsóból hazafelé tartó Tilki arról is beszámolt, hogy az Agrana ott is hasonlóan alacsony árat kínált arra hivatkozva, hogy a magyarok ennyiért is odaadják. A lengyelek erre föl vették blokád alá a hat feldolgozó üzemet. A tárgyaló felek végül közös közleményt fogalmaztak meg, hogy a külföldi érdekeltségű feldolgozók ne játszhassák ki őket egymás ellen, s döntöttek az ipari alma 12 euro centes minimális induló áráról is.

Ezekkel a gazdáknak segítő kezet nyújtó lengyel agrárminiszter is egyetértett, s javasolta, össze kell fognia a Közép-európai gazdatársadalomnak.

20:45: Agrana nemzetközi blokádban

Az ipari alma alacsony felvásárlási ára ellen tiltakozó gazdák tovább szorították a felvásárló céget. Jakab István egy küldöttség élén Varsóban tárgyalt a lengyel gazdákkal, szerintük ugyanis egy kommunikációs trükkel a felvásárló cég a lengyel termelőknek azt mondta, azért nem adhat többet az ő almájukért, mert a magyaroktól ilyen alacsony áron veszi át az almát.

A magyar gazdáknak is ugyanezt mondták, de a két ország termelői bekeményítettek és úgy határoztak, hogy 12 EUR cent a minimális felvásárlási ár, ami 29 Ft / kg körüli árat jelent, beszállítás nélkül. A magyarokhoz hasonlóan a lengyel gazdák is blokád alá vonták az Agrana ottani telepeit, így akarják kikényszeríteni az áremelést. Újdonság még az almahelyzetben, hogy állítólag a gazdák megállapodtak az egyik hazai áruházlánccal, ami segít értékesíteni a hazai almát, a hazai piacon.

16:55: Lengyelhonban tárgyalnak a gazdák

Megfogyatkozva, de nem megtörve állnak őrt a léalma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó gazdák Vásárosnaményban. Ahogy egymás közt beszélgettek, elmondták, hogy a demonstráció vezetői Lengyelországba mentek, hogy ott egyeztessenek a magasabb felvásárlási árról.

Az ottani kormány a 10 EUR centes árat megajánlotta, a magyar gazdák azonban a saját almájukért, ami elismerten jobb minőség szeretnék a 12-13 EUR centes felvásárlási árat megkapni. Felmerült, hogy egy magyar áruházlánc megvenné az almát igen kedvező áron, erről holnap lesz konkrét információ.

Az éjszaka a gazdák felváltva 3-4 emberrel őrizték a járműveket, ám a sötétség leple alatt az a 3 osztrák tartálykocsi, ami sűrítményt vitt volna, elhagyta a telepet. A gazdák ezt nem akadályozták meg, de rakományt nem vittek ki a telepről. Egyelőre a felvásárló cég hazai képviselőjével is megszakadtak a tárgyalások, előremozdulás a lengyelországi hírek után várható.

08:40: Maroknyi, de annál lelkesebb csapat demonstrál Mátészalkán a 49-es főút melletti gyümölcsfelvásárló és -feldolgozó telephelyen. A gazdák egyhangúlag állították, a kedden reggel kezdődött tüntetés addig tart, amig el nem érik a céljukat.

– Bízunk benne, hogy lesz eredmény és nem pazaroljuk feleslegesen az időnket. A lengyelországi megmozdulásokat figyelemmel kísérjük, s az ottani helyzet bizakodással tölt el bennünket – fogalmazott Vári György, a Magosz Megyei Ifjúgazda Tagozatának elnöke, aki hangsúlyozta: elszántak, egységesek és kitartók a Mátészalkán demonstrálók.

– Itt élünk a megyében, tudjuk, milyen nehéz helyzetben vannak a termelők. A megmozdulás több mint almaügy, most a gazdák sorsáról van szó. A gazdákéról, akiknek megélhetése függ a termés árától, míg a multinak az extraprofit elérése a célja – emelte ki Fülöp István országgyűlési képviselő.

Az Eszat Kft. telephelyén demonstrálók egyik tagja, Ónodi SándorKocsordról érkezett.
– Ez az év így fog eltelni – vélekedett, s hosszú elemzésbe kezdett.
– A felvásárlók kiszámolták, mekkora az az ár, amiért még leszedi a gazda a termést, így volt az a meggynél is. Csak az a szomorú, hogy ez még az önköltségi árat sem éri el – mondta.

Kapcsolódó cikkek:
· Feszültség a blokádoknál Szabolcs-Szatmár-Beregben Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Anarcs 2008.08.25. Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Vásárosnamény 2008.08.25. Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben 2008.08.25.    

- Koncz Nóra, Pusztai Sándor, Galambos Béla - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!