Magyarország

2008.08.20. 06:57

Eddig nem látott különlegességeket ígérnek az idei tűzijátékra Budapesten

<p>Számos, eddig még nem látott elemmel bővítik idén az augusztus 20-i tűzijátékot Budapesten.</p>

Az égre kirajzolódik majd a Szent Korona, tűzijátékok formázzák meg a magyar zászlót és az olimpiai ötkarika is látható lesz a magasban. Budapesten nyolc helyszínről lövik majd fel este kilenc órától az idei tűzijátékon a rakétákat. A Citadella belső udvarából, a várfal mentéről és az ott lévő szálló tetejéről, az Erzsébet hídról és a Lánchídról, illetve a Dunán lévő három kompról indítják majd a különféle tűzijátékbombákat. A kisebbek 25, míg a nagyobbak egészen 600 méteres magasságba repülnek fel.

Idén a korábban már megszokott elemelek mellett az olimpiai ötkarika, aranyszínű "sárkánytojások" és az erre az alkalomra tervezett kaleidoszkópok is kirajzolódnak az égen. Az Erzsébet hídról és a Lánchídról aranyeső hullik majd, a Himnusz alatt pedig vízszintes és függőleges fényrózsák jelennek meg az égen. A fináléban a Citadelláról fellőtt rakéták a Szent Koronát formázzák meg, a két hídról indított úgynevezett vízre ugró bombák pedig a magyar zászlót.

A műsort idén először a Dunára hulló konfetti eső zárja. Természetes úton lebomló, tűzbiztos konfettikről van szó, így nem kell tartani attól, hogy meggyulladva esetleg sérülést okoznának.

A fényjáték és a show a folyó 3,7 kilométeres szakaszáról látszik majd. A két hídról egyébként ugyanaz a látvány tárul a közönség elé, így aki csak az egyik átkelőt látja, nem marad le semmiről.

A budapesti tűzijáték során felhasznált elemek európai gyártóktól, valamint Kínából származnak, biztonságot garantáló, üvegszálas vetőcsövekből lövik ki azokat.

A tűzijáték mellett szintén most először a Roosevelt téren, a Lánchíd alatti rakparton és a Margit híd budai hídfőjénél felállított színpadokon tűztáncot láthatnak az érdeklődők. Több mint 120 táncos mutatja be Magyarország történetét a honfoglalástól egészen az államalapításig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!