Magyarország

2008.08.30. 18:40

"A termelők a fontosak"

<p>Vásárosnamény - Zsúfolásig megtelt a vásárosnaményi művelődési ház nagyterme azon a gazdagyűlésen, amelyet a demonstráló gazdák szerveztek és amelyre meghívták Gráf József agrárminisztert. <dia width="900" height="700" alt=" A termelők a fontosak 2008.08.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_A_termel__337_k_a_fontosak__2008_08_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt=" A termelők a fontosak 2008.08.31." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/budai-gyula-magosz-gazda-alma-megegyezes-vasarosnameny.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/graf-jozsef-agrar-vasarosnameny-alma.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Budai Gyula a MAGOSZ ügyvezető igazgatója bevezetőjében leszögezte: "Megoldást szeretnénk, de ennek alapja a lengyel-magyar varsói tárgyalásokon született közös nyilatkozat, illetve annak az a pontja, hogy 12 eurocent az ipari alma induló ára."

Ezuán átadták Gráf Józsefnek azt a petíciót, amelyet péntek este Seszták Oszkár vett át a gazdák képviselőitől.

Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke a szolidaritásáról biztosította a megye almatermelőit.

Tilki Attila a Fidesz megyei elnöke, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: "Nem fogunk felemelt kézzel asszisztálni ahhoz, hogy a multik tönkretegyék a magyar, illetve megyénk mezőgazdaságát. Nekünk most eredmény kell, nem tudunk tovább várni."

Ezután kérték Gráf Józsefet, álljon a gazdák élére, és legyen megegyezés rövid időn belül.

Gráf József miniszter emlékeztte a nagygyűlés résztvevőit, hogy a tavalyi fagykár után a problémák rendezésére nagyon nehéz tárgyalásokon keresztül sikerült az Európai Unió vezetésének hozzájárulását megnyerni. Kijelentette, nem tűrhetjük, hogy önköltség alatt kelljen értékesítenie a magyar termelőnek.

"Számunkra a termelők a fontosak, nem a feldolgozók."

A megoldással kapcsolatban a következőkről biztosította a gazdákat: A kormányzat a termelők oldalán áll, az Európai Bizottságot tájékoztatja, és megérteti velük az elkövetkezendő időszak lépéseit, és leszögezte, hogy ha a feldolgozók nem tartják be a jövőhét keddre tervezett tárgyalások utáni megállapodást, akkor egyetlen fillért sem fognak a magyar kormánytól kapni.

Az árvita azon megy, hogy 8 vagy 12 eurocent legyen az alma ára, ettől rugalmasabbnak kell lenni mindhráom félnek: egy-egy eurocentet mindenki  bevállalhat, és kialakulhat egy 11 eurocent körüli ár. Úgy gondolja, hogy ez az ajánlat vállalható, mert elsődleges, hogy végre dolgozni tudjunk.

Előzmények:

Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben
Előre bejelentett demonstráció során tiltakoznak az almatermesztő gazdák az alacsony felvásárlási árak ellen.      Jakab István - A MAGOSZ elnöke:  Nagy Miklós: 

Mátészalkán és Vásárosnaményban demonstrálnak az almatermelők
Mint Vári György a MAGOSZ Megyei Ifjúgazda Tagozatának elnöke elmondta: a demonstráló gazdák elszántak, egységesek, és amíg nincs eredmény, kitartanak. Mátészalkán  Vásárosnaményban  

Nem engednek a 30-ból Nyíregyházán
Elfogadható léalma árat követelve egyeztetést sürgetnek, megállapodást akarnak a feldolgozókkal, felvásálókkal a velük szemben végső esetben blokádra is elszánt gazdakörök.

 

- Galambos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!