Magyarország

2008.07.05. 11:30

Demszky Gábor nyilatkozatban áll ki a meleg felvonulás mellett

<p>Demszky Gábor főpolgármester elfoglaltsága miatt nem tud személyesen jelen lenni a szombati Meleg Méltóság Napi felvonuláson.</p>

Nyilatkozatában azonban kiáll a felvonulók mellett, mint írja: főpolgármesterként kötelessége kiállni mindazokért, akiket hitük, származásuk vagy nemi orientációjuk miatt üldöztetés ér Budapesten.

Demszky Gábor nyilatkozatában emlékeztet az elmúlt napokban a budapesti meleg közösség tagjait ért szervezett atrocitásokra, azaz Molotov-koktélos támadásokra. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy "a nemi identitásukat vállaló békés budapestiek fizikai bántalmazása, a személyük ellen irányuló gyilkos indulat láttán egyetlen jóérzésű demokrata sem mehet el szó nélkül".

Nyilatkozatában elszomorítónak nevezte a liberális politikus, hogy az árpádsávos zászlók alatt ellendemonstrációt szervező szélsőségesek a saját állításuk szerint a "normalitás" védelmében cselekszenek. Demszky Gábor szerint éppen az, amit ők tesznek, áll távol mindentől, amit a világ demokratikus országaiban normálisnak tartanak.

A főpolgármester szerint nehéz elképzelni kevésbé gyáva viselkedést annál, mint ha valaki az éj leple alatt Molotov-koktélt dob szórakozóhelyekre vagy arctalanul a tömegben megbújva tojásokkal és kövekkel dobálja azokat, akikről úgy gondolja, hogy biztosan nem fogják megtorolni a támadást. Az igazi bátorságról éppen azok tesznek tanúbizonyságot, akik a fenyegetések ellenére is ki mernek állni a jogaikért - fogalmaz.

Demszky Gábor hisz abban, hogy Budapest újra nemet mond az agresszív, árpádsávos szélsőségeseknek, akik egyre nyíltabban hívnak fel gyűlöletre a legkülönbözőbb embercsoportok iránt - olvasható a nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!