Magyarország

2008.06.15. 17:01

Vegyvédelmi fürdőruha - kampány a Rába szennyezése ellen

<p>Szentgotthárd - A vegyvédelmi felszerelés és a fürdőruha kombinációját mutatta be három modell egy rendhagyó divatbemutatón Szentgotthárdon vasárnap a Rába és más folyók szennyezése ellen folytatott kampány keretében.</p>

A kampányt Olajos Péter Európai Parlamenti képviselő (Európai Néppárt) indította annak érdekében, hogy meggyőzze az európai döntéshozókat: fogadják el törvényjavaslatát, amely szigorúbb szabályozást teremtene a folyószennyezésekkel kapcsolatban.

A szentgotthárdi divatbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón a képviselő elmondta: az Európai Parlament hétfőn kezdi megvitatni a törvényjavaslatot és várhatóan kedden, vagy szerdán szavaz arról Strasbourgban. Ha elfogadják, több mint 40 veszélyes anyag kerül szigorúbb besorolásba és 20-50 százalékkal emelik bizonyos vegyszerek határértékét az Európai Unió valamennyi tagországában.

A Rába folyó magyarországi szakaszának habzását osztrák bőrgyárak okozzák, elsősorban a wollsdorfi gyár által a folyóba engedett segédanyagok nafatlin-szulfonát tartalma magas. Olajos Péter a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az osztrákok nagyon sokszor azzal védekeztek, hogy ők betartanak minden európai előírást, ami sok esetben igaz is volt. Hozzátette: ha mégis habzik a folyó, az azt jelenti, hogy az előírások nem jók. Mint mondta a törvénnyel ezeken módosítanak.

A törvényjavaslatot tavaly ősszel már egyszer elfogadta az Európai Parlament, de akkor az Európa Tanács nem támogatta a javaslatot, pontosabban kivette belőle a legfontosabb paragrafusokat, a legveszélyesebb kategóriába sorolt vegyszerek több mint felét például visszaminősítette a második kategóriába. Olajos Péter a Független Hírügynökség elmondta: biztos benne, hogy az Európai Parlament most is elfogadja a javaslatot, a kampányt elsősorban azért indították, hogy az Európa Tanács tagjait is meggyőzzék a törvény támogatásáról.

A kampány részeként készült különleges fürdőruhák Herczeg Zoltán divattervező munkái. Ezekről Nánási Pál divatfotós készített képeket, amelyek plakátjait Olajos Péter elhelyeztette az Európai Parlament brüsszeli épületének számos pontján. A plakátokat Corien Wortmann-Kool holland képviselőnő, a parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja botrányosnak nevezte és követelte, a szerinte pucér nőket ábrázoló képek eltávolítását. Fellépése eredménytelen maradt. Olajos Péter szerint ez a kis botrány jót tett a kampánynak, hiszen felhívta a figyelmet a problémára.

Magyarország és Ausztria vízügyi miniszterének tavalyi megállapodása alapján a Rába folyó állapota 2009 után visszaáll a természetes szintre. A "lex Rába" törvény viszont nemcsak a Rábára, hanem valamennyi európai folyóra vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!