Magyarország

2008.06.13. 13:14

Péntek 13 - honnan a balszerencse?

<p>Állítólag sok, vakációra vagy hosszú víkendre készülő ember egy nappal előbbre, illetve hátrább tolta az indulás időpontját. De ez csak egy, az ilyenkor divatos babonák közül.</p>

Mindenhol aggódnak

Amerikában megszokott dolog, hogy az utazási irodák eleve nem is terveznek csoportos utakat erre a napra, amelyek e napon kezdődtek volna, mivel nem akadt kellő számú érdeklődő.

És honnan a hiedelem? A németek a péntek elnevezését (németül Freitag) a szerelem germán istennőjétől, Freiától származtatják. Az asztrológia is a Vénuszt sorolja e naphoz, ezért ők úgy tartják, hogy a péntek a legalkalmasabb mindenféle szerelmi mesterkedésre: kötésre, ráolvasásra és mágiára is.

Egyes vidékeken évszázadok óta hagyomány, hogy e napra tűzik ki az esküvőt, mert a hit szerint a pénteki esküvő szerencsét hoz. A tizenharmadikától azonban ott is tartanak.

Halálos tizenhármas

A magyar néphagyomány mindig is szerencsétlen napnak tartotta a pénteket. Néprajzkutatók feltételezése szerint e meggyőződés szorosan összefügg a kereszténység elterjedésével.

A keresztény egyház ugyanis nagypénteken Krisztus kínszenvedésére és halálára emlékezik, a néphagyomány pedig a gyászt és bánatot az idők során összekapcsolta a többi péntekkel is. Így vált e nap baljóslatúvá.

A tizenhármas szám „szerencsétlensége” egyes vélemények szerint ugyancsak a keresztény egyház húsvéti ünnepköréhez köthető. Az utolsó vacsorán pont ennyien ültek együtt: Jézus és tizenkét tanítványa, akik közül Júdás elárulta tanítóját.

Azóta tartják elátkozott számnak, és még napjainkban is sokan ódzkodnak, hogy tizenhárman üljék körül az asztalt, mert a néphit szerint az utolsónak érkező vagy az elsőként távozó egy éven belül meghal.

Ezek alapján szinte természetes, hogy ha a péntek negatív hatását a tizenhármas még fokozza, vagyis tizenharmadika péntekre esik, akkor azt a napot kimondottan balszerencsésnek hiszik. Nem véletlen, hogy számtalan babona fűződik a péntekhez is, a tizenhármashoz is:

- Vidéken például pénteken nem viszik ki a szemetet, mert a tyúkokat elviszi az ördög.

- Ha az állat pénteken ellik, a malac megdöglik, a ló rúgós lesz, a tehén pedig bökős. 

- Az ezen a napon bevett orvosság nem használ.

- Aki pénteken nevet, az vasárnap sírni fog – tartja a mondás.

- A világ sok nagyvárosában nincs tizenhármas villamos vagy autóbusz.

- A legtöbb nagy szállodában nincs tizenharmadik emelet, vagy tizenhámas szoba.

- Sok utcában nincs tizenhármas számú ház.

- Az autóversenyeken nincs tizenhármas rajtszám.


Forrás: Nana

  • Péntek, tizenhárom
  • Előzetesben az éhen halt gyermek szülei
  • Szénné égtek az autóban
  • A nap képei  A nap képei 2008.06.12.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!