Magyarország

2008.06.06. 17:57

Objektív felelősség: Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub

<p>Az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken a Magyar Autóklub, mert szerintük alkotmányellenes a május 1-jén a közlekedésben bevezetett objektív felelősség elve.</p>

Az objektív felelősség azt jelenti, hogy a kocsi üzembentartóját büntetik meg, ha nem derül ki, hogy pontosan ki szabálytalankodott az autóval. Akkor is az üzembentartó fizet, ha a szabálytalankodó sofőrön nem lehet behajtani a bírságot.

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a jogszabály előkészítésekor is egyeztettek a jogalkotókkal és felhívták a figyelmet az alkotmányossági aggályokra. A jogszabály ennek ellenére változatlan formában életbe lépett 2008 május 1-jén.

Az Alkotmánybíróság korábbi megállapítása szerint a jogalkotó nem élhet vissza eszközeivel, és a meghozott szabályoknak célhoz kötöttnek kell lenniük. Kovács Kázmér elmondta, szerintük a célhoz kötöttség elve sérül, mikor nem a hagyományos módon, a bizonyítékok alapján róják ki a büntetést, ráadásul nem arra, aki valójában szabálytalankodott. "A hagyományos bizonyítási eszközökről elterelődik a jogalkalmazói figyelem és ehelyett a kényelmesebb, de jogilag aggályos megoldást választották" - fogalmazott Kovács Kázmér. A szabály ráadásul sérti az ártatlanság vélelmének elvét is. Az új szabályt széles körben elfogadhatatlannak tartják az autósok, erről különböző visszajelzések alapján győződött meg a Magyar Autóklub - tette hozzá Kovács Kázmér.

A Magyar Autóklub ezért pénteken beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, hogy visszamenőleges hatállyal nyilvánítsák alkotmányellenessé az objektív felelősséggel kapcsolatos szabályozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!