Magyarország

2008.06.19. 12:37

Két éve szenvedett autóbalesetet Toller László

<p>Jövő szerdán kezdődik másodfokon Toller László, volt pécsi polgármester balesetének pere. Elsőfokon már bűnösnek találta a bíróság azt a sofőrt, aki miatt a politikus autója lesodródott az útról, de az ítélet ellen az ügyész és az ügyvéd is fellebbezett. <BR /></p>

Toller László és sofőrje napra pontosan két éve szenvedett balesetet Dombóvár közelében, a volt polgármester azóta éber kómában van.
Jövő szerdán kezdődik másodfokon a Tolna Megyei Bíróságon Toller László, Pécs volt polgármestere két évvel ezelőtti balesetének a tárgyalása. A bíróság várhatóan már nem hallgat meg tanúkat, nem kérnek be újabb bizonyítékokat, hanem az elsőfokú tárgyalás iratai alapján döntenek - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy László, a Toller család ügyvédje.

Idén januárban a Szekszárdi Városi Bíróság első fokon már bűnösnek mondta ki a balesetet okozó autó sofőrjét: az 56 éves budapesti férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében marasztalták el, ezért a bíróság egy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte, amit két év próbaidőre felfüggesztett, valamint két év tíz hónapra eltiltották a gépjárművezetéstől. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védői pedig felmentésért fellebbeztek.

Toller László napra pontosan két éve szenvedett autóbalesetet, amikor hivatali sofőrjével Budapestről Pécs felé tartottak. A 61-es úton, Dombóvár közelében egy szabálytalanul előző autóval való ütközést akarták elkerülni. A manőver miatt a politikust szállító autó felborult, Toller és a sofőrje életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A sofőr két héttel később meghalt, Toller László úgynevezett éber kómában van.

A volt polgármester képviselői mandátuma azonban nem szűnt meg, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy munkáját ellátni nem képes képviselő mandátuma lemondással, gondnokság alá helyezéssel, vagy halálával szűnik meg. Az Országgyűlés szeptemberben dönthet arról, hogy elveszítse-e képviselői mandátumát az a politikus, aki egy évig nem vesz rész a parlamenti munkában. Erről ötpárti egyeztetés folyik, a képviselők jogállásáról szóló törvényt kellene ehhez módosítani.

A Fidesz Pécsi szervezete már egy évvel ezelőtt kifogásolta, hogy Toller László baleste óta körzetében senki nem képviseli az ott élők érdekeit - mondta a Független Hírügynökségnek Révész Mária a Fidesz pécsi elnöke. Közben Páva Zoltán, az MSZP Baranya megyei választmányának elnöke azt mondja, hogy amíg a törvénytervezetet el nem fogadják a pártok, addig nincs miről beszélni.

Toller László 2008. januárjáig megkapta tiszteletdíját és költségtérítését összesen nettó 800 ezer forintot. Idén azonban felesége már nem írta alá a férje vagyonnyilatkozatát, amit korábban megtett, ezért Toller László nem kapja tovább a parlamenti juttatásait. Mandátumáról azonban sem ő, sem más nem tud lemondani. Egy pécsi ismeretlen férfi kezdeményezte a gyámhivatalnál, hogy nyilvánítsák cselekvőképtelenné, ezt most Tolna megyében vizsgálják az ügyészek. Ha a bíróság kimondja, gondnokság alá helyezik így a mandátumát is elveszíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!