Magyarország

2008.05.11. 12:58

Tudástár az egyenlő hozzáférésért és az akadálymentesítésért

<p>Magyarország - A hazai felsőoktatásban és továbbképzési rendszerben jelenleg nem tudják maradéktalanul felkészíteni a leendő vagy már gyakorló szakembereket a fogyatékossággal élő emberek igényeire.</p>

Egy új kezdeményezés olyan Tudástárat készít, amely összefoglalja a tananyagokat és hatékony ismereteket nyújt például a pedagógusoknak, mérnököknek vagy éppen a közalkalmazottaknak.

Ma Magyarországon nagyjából 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Számukra az egyenlő esélyű hozzáférés jelentene lehetőséget egy élhetőbb életre, ám a többségi társadalom keveset tud az akadálymentesítésről, illetve az info-kommunikációs megoldások alkalmazásáról. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) Akadálymentesítési Programirodája éppen ezért kiemelt projektet indított. Igyekeznek minden olyan szakterületet, szakmát elérni, amelyek kulcsszerepet töltenek be ebben a kérdésben - mondta a Független Hírügynökségnek Szentkatolnay Miklós projektvezető.

A program elsődleges célja, hogy a felsőoktatási és felnőttképzési rendszerbe beépüljön az akadálymentesítéssel kapcsolatos tudásanyag, amit a hallgatók később a gyakorlatban is alkalmazni tudnak. Bizonyos szakmáknál már vannak olyan képzések, amelyeken erről is tanulnak, de az átfogó, az összes területet érintő Tudástár újdonság lesz.

Az anyag segíti majd a leendő és már dolgozó tanítókat, tanárokat, gyógypedagógusokat, pszichológusokat és szociális munkásokat, de például a mérnököket is, hiszen nekik kell megtervezniük az akadálymentes épületeket és a közlekedést. Emellett a közigazgatás, a kultúra és a média képviselői is elsajátíthatják, hogyan tudnak segíteni munkájuk során a fogyatékossággal élőknek - tette hozzá Szentkatolnay Miklós.

A képzési anyagok négy nagyobb témacsoportba sorolhatók: egyetemes és akadálymentes tervezés, egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, jelnyelvi képzések és továbbképzések, valamint speciális képzési programok. Az FSZK összesen 43 tananyag fejlesztését és akkreditált képzési program kidolgozását tervezi. A program eredményeként várhatóan 2010-re jön létre a Tudástár, amely mind a szakemberek, mind az érdeklődők számára hatékony ismereteket nyújt majd, és biztosítja a hozzáférést mindenkinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!