Magyarország

2008.05.29. 12:53

Tésztahidat építettek a nyíregyházi főiskolások!

<p>Nyíregyháza – Nagy fába, vagy sokkal inkább tésztába vágták a fejszéjüket a Nyíregyházi Főiskola diákjai: saját készítésű tésztahidakkal neveztek a pénteki budapesti Tészatahíd Építő Bejnokságra. Kíváncsi, milyen és hogyan készül egy tésztahíd? Utánajártunk! <dia width="900" height="700" alt="Tésztahidat építettek a nyíregyházi főiskolások! 2008.05.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_sztahidat__p_tettek_a_ny_regyh_zi_f__337_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Tésztahidat építettek a nyíregyházi főiskolások! 2008.05.29." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/proba-teszta-hid-tesztahid-nyiregyhaza-foiskola.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/teszta-hid-tesztahid-nyiregyhaza-foiskola-3.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tesztahid-epites-nyiregyhaza-foiskola-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mint megtudtuk, a tésztahíd építő verseny lényege, hogy az egy kilogrammos, tésztából készült építmény minél nagyobb terhelést bírjon el. Körülbelül 560 kilogrammnyi súlyt bírt el a nem hivatalos rekord szerint az egyik ilyen szerkezet, a Nyíregyházi Főiskolások rekordja is meghaladja a 200 kilogrammot.

- Komoly elvárásoknak kell megfelelnie egy nevező tésztahídnak – kezdte Bai Csaba, közlekedési mérnök hallgató, az egyik nevező híd építője. – Kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható száraztésztából készülhet a híd, továbbá össztömege – mindennel együtt – nem haladhatja meg az 1 kg-ot, a ragasztó pedig az építmény 10 százalékát fedheti. Az áthidalandó távolság egy méternél nem lehet több, a híd szélessége pedig 11 centiméterben van maximalizálva.

Tésztahíd Építő Bajnokság 2008

A RECCS ’08 versenyt május 30-én rendezi meg a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar. Az eddigi jelzések alapján rekordszámú hazai és külföldi nevezés várható, s a rendezők biztosak benne, hogy látványos versenyen világraszóló eredmények fognak születni.

A jó hídhoz kell egy jó koncepció, amit számítógépen tervezünk meg, emellett fontos, hogy az alkalmazott technológia minél precízebb legyen.

- Novemberben a Közlekedési Múzeumban rendezett versenyen első helyet értem el, és innovációs díjat kaptam – mondta Erdősi Roland, gépészmérnök hallgató. – Ezúttal két híddal nevezünk a versenyre, melyeket körülbelül másfél hét alatt készítettünk el.

Kapcsolódó cikkek:

  • Levegő röpíti a főiskolások autóját 
    Konstrukciós különdíjat nyertek pneumobiljukkal, azaz sűrített levegő hajtotta járművükkel a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karának hallgatói.    

  • Fórumunkból: Hangos a szökőkút a főiskolán!
    Fórumunkon népszerű a főiskolai szökőkút témája. Már azt hittük, hogy feledésbe merült a nagy belvárosi átalakítás miatt, de beigazolódik: a főiskolásoknak sem felhőtlen az élete!

- Vékony Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!