Magyarország

2008.05.11. 10:12

Rejtőzködnek a drogos gyerekek

<p>Magyarország - Nem tudni, pontosan hány fiatal használ idehaza kábítószereket, mert a a többségük a fogyasztókat is keményen büntető törvény miatt rejtőzködik.</p>

A Bűnmegelőzési Akadémia vezetője szerint a legtöbb prevenciós program sem hasznos, mert csak riogatják velük a gyerekeket.

Nem tudni, hányan fogyasztanak Magyarországon kábítószereket, ez ugyanis a rendőrségi és egészségügyi adatokból nem derül ki pontosan - mondta a Független Hírügynökségnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnmegelőzési Akadémiájának vezetője. Csendes László szerint mindenki rejtőzködik, mert a jelenlegi törvényünk nemcsak a terjesztőket, de azokat is keményen bünteti, akik fogyasztanak vagy tartanak drogokat.

A szakember azt is problémásnak tartja, hogy a legtöbb megelőző programmal nem tájékoztatják, hanem riogatják a gyerekeket, amivel viszont nem lehet visszatartani őket. Pedig a kutatások azt mutatják, hogy a fiatalokat komolyan veszélyeztetik a kábítószerek, hiszen nagy a kísértés és a gyerekek rendkívül tájékozatlanok. A legdivatosabbak még mindig az amfetamin-származékok, vagyis a diszkódrogok és a marihuána. Ez utóbbinál különösen veszélyes, hogy a gyerekek eltanulják a felnőttek álláspontját, hiszen közülük is sokan azt hiszik, hogy ez a kábítószer nem is ártalmas - tette hozzá.

A Bűnmegelőzési Akadémia támogatja a Csillagok az Életért Drogellenes Alapítvány munkáját, amely új módszert dolgozott ki a fiatalok felvilágosítására. Zenés beszélgetések formájában, a saját diáknyelvükön és tabuk nélkül kérdezhetnek a drogokról a gyerekek ismert emberektől. Az alapítvány vezetője, Varga Tímea szerint hitelesek számukra azok a zenészek, színészek, akik sajátos eszköztárral fogalmazzák meg a körülöttük lévő világ problémáit és az arra adott válaszaikat. Az iskolai bemutató órák tulajdonképpen bulik, ahol a gyerekek szórakozás közben tanulhatnak, beszélgethetnek- fogalmazott Varga Tímea.

A civil szervezethez számtalan művész csatlakozott, a többi között Völgyi Zsuzsi, Takáts Tamás, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Nagy Feró, Török Ádám, Lehr István, Gidófalvy Attila zenészek, valamint Nemcsák Károly, Körtvélyessy Zsolt és Németh Kristóf színészek .

Az alapítványról a www.csillagokazeletert.hu internetes oldalon lehet olvasni.

Kapcsolóód cikkek:

  • Kábítószer-razzia Nyírmadán
    Kilenc olyan személyt állítottak elő, akiknek szervezetéből az elvégzettgyorsteszt cannabis, illetve kokain fogyasztására utaló nyomokat mutatott ki.
  • Kabátba varrt kábítószer Beregsurányban
    A férfi feltűnően idegesen viselkedett, a kirendeltség határrendészei ezért úgy döntöttek, hogy tüzetesebben átvizsgálják.
  • Tisztán, drog nélkül
    Ózdról Miskolc felé haladt tovább április 21-én a Drogmentes Magyarországért futóakció váltója.
  • A drog és a fiatalok
    Ez csak kábulat! De nekik mégis jó! Nagyon jó! Nem foglalkozni semmivel, mi volt előtte és mi lesz utána. Csak a pillanatnak élni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!