Magyarország

2008.05.04. 08:13

Olvasóink írják: Édesanyák köszöntése

<p>A tavasz egyik legszebb ünnepe, az anyák napja. Mivel mindenkinek van édesanyja, s a kötődés szinte „elvághatatlan”, legalább ilyenkor illik köszönteni őket.</p>

A világon a legszebb szó, mely még a leggonoszabb ember szívét is megmelengeti. A legcsodálatosabb ajándék gyermeknek életet adni. Mint virágnak a víz, a gyermeknek olyan az anya, az ölelő kar az éltető erő. Nincs olyan orvos, mely hatásosabb gyógyszert tudna adni, az apró kis kézre, mint az anyai puszi. Ők azok, akik éjt, nappalt őrzik a beteg gyermek ágyát, aggódik, gyötrődik, még a szellőtől is óv.

Betakar, ha fázunk, megsimogat, a tudat, hogy ő létezik biztonságot ad. Édesanyák, ti vagytok a mindenek a családban! Öröm, összetartozás, békesség, megértés, a jóra nevelés karmesterei. Az elvesztett édesanyát nem lehet pótolni. Ezért kérjük a Sorsot, tartsa meg nekünk, ameddig lehet! Hiányokat, akkor vesszük észre, amikor már nincsenek köztünk. Mintha a szívünkből szakadt volna ki egy darab. Így, amik itt vannak köztünk, Anyák napján köszöntsük őket egy csokor virággal.
Lukács József, Nyírpazony

Anya csak egy van
Az anya Isten neve a gyermek ajkán és szívében. Értük és hozzájuk szól ilyenkor szavunk. Nagy öröm ez, hogy legalább egy nap csak érettük van. Megköszönni, hogy életet adott, és felnevelt! Ő az, aki óvja, fogja a gyermek kezét, vigyáz, hogy baj ne érje. Ha csak elesik a csöppség, aggódva kérdezi: ugye nincs baj? Később ezt nem biztos, hogy visszakapja. Elgondolható, milyen jó annak, aki anyai szeretetben nő fel. Van, aki meghálálja, van, aki elfeledkezik mindenről.

Hiába lesi, várja az anyja, ő messze távol van, s haza se gondol. Nemrégiben hallottam egy hatgyermekes anya panaszát: „megszültem, felneveltem, szárnyára bocsátottam őket, özvegyen, most még egy jó szót sem kapok!” Bedugták az otthonban, „jó lesz neked itt” – megjegyzéssel. Igen, az „úri dinasztiáknak” nem kell egy beteg, megrokkant szülő. Ilyenkor összeszorul az ember szíve. Sokszor egy mostoha több szeretet kap, mint az „édes”. Pedig, még a keze és lába nyomait is megcsókolhatjuk.

Anyák napjára
Életem legdrágább kincse az édesanyám/ Ő adta életem, ő visel gondot rám,/ Szemének fénye erőt ad énekem,/ Ő a mindenem, ő az én életem!/ Istenem tartsd meg őt nékem egészségben,/ Könnycseppet ne lássak soha a szemében./ A jó Isten védő karja őt védelmezze,/
Békesség, boldogság legyen életébe!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!