Magyarország

2008.05.22. 21:37

Olcsóbb lehet a közjegyző - RTL Híradó

<p>Spórolni lehet a közjegyzői díjakon, ha valaki elektronikus formában kéri a közjegyzői okiratot. Erre a közjegyzők már felkészültek, és a jogszabályok is lehetővé teszik az elektronikus ügyintézést.</p>

Az emberek mégis ritkán veszik igénybe. A közjegyző kamara elnöke szerint azért, mert nem tudnak róla. Az ügyintézés olcsóbb, de több ezer forintért elektronikus aláírást kell hozzá vásárolni - számolt be az RTL Híradója.

Közjegyzőre például akkor van szükség, ha valaki lakáshitelt vesz fel vagy örököl. Azt, hogy milyen ügyért legfeljebb mennyi pénzt kérhet a közjegyző, egy rendelet rögzíti. A jogszabályok az elektronikus úton történő ügyintézést is megengedik. A közjegyzői és a polgári perrendtartásról szóló törvény kimondja, hogy az elektronikus hiteles másolat illetve kiadvány annyit ér, mint az alapul szolgáló okirat. Tehát mindkettő közokirat - mondta Parti Tamás, a Budapesti Közjegyző Kamara elnöke.

Az elektronikus ügyintézést az ügyfél kérheti. Ez gyorsabb, és pénzt is lehet vele spórolni. Ha valaki egy lakásvásárláshoz 15 millió forint hitelt vesz fel, annak nagyjából 55-60 ezer forintos közjegyzői díjjal kell számolnia. Ez az összeg, ha elektronikus úton megy az ügyintézés, körülbelül 40 ezer forint. Ehhez azonban elektronikus aláírást kell vásárolni. Az ára például a felvett pénz összegétől függ. Ekkora hitelnél több mint 20 ezer forint, de ez korlátlan számú okirat hitelesítésénél használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!