Magyarország

2008.05.22. 15:41

Kósa a legszimpatikusabb, Kóka a legnépszerűtlenebb

<p>Kósa Lajos a Fidesz alelnöke a legnépszerűbb politikus, a lista utolsó helyén pedig Kóka János SZDSZ-elnök áll a Századvég és a Forsense legfrissebb felmérése szerint.</p>

A közvéleménykutatás szerint egyébként a koalíció felbomlása óta egyre csökken a jelenlegi és volt kormánypárti politikusok népszerűségi indexe: a felállított rangsor utolsó nyolc helyén csak szocialista vagy szabad demokrata képviselők találhatók.

Bár a legutóbbi februári mérés óta némileg csökkent a népszerűsége, továbbra is Kósa Lajos a legszimpatikusabb politikus a Századvég és a Forsense felmérése szerint. Debrecen polgármestere az 1-től 100-ig terjedő skálán 62 ponton áll. A lista második helyén Sólyom László köztársasági elnök kapott helyet 57-es népszerűségi indexszel. Az "élmezőnyben" azonban volt kormánypárti politikusként Fodor Gábor is megtalálható - 51 ponttal - illetve Szili Katalin 52 ponttal.

Az ellenzéki politikusok közül Orbán Viktor népszerűsége emelkedett a legutóbbi kutatás óta és most 47 ponton áll. Ez megegyezik Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, vagy Tarlós István népszerűségével.

A lista utolsó nyolc helyén csak szocialista és szabad demokrata politikusok állnak: például Bajnai Gordon, Hiller István, vagy Demszky Gábor. A legnépszerűtlenebb közülük - a felmérés szerint - Kóka János SZDSZ-elnök: a legutóbbi mérés óta 7 pontos csökkenéssel most 26 ponton áll. Ilyen alacsony népszerűsége korábban csak Horváth Ágnesnek volt. A rangsor utolsó előtti helyén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll 5 pontos csökkenéssel 31 ponton.

A biztos pártválasztók körében végzett felmérés azonban lényegesen átrendezi a listát. Az MSZP szavazói szerint az ellenzéki politikusok túlnyomó többsége nem éri el az 50-es népszerűségi indexet. A szocialista képviselőket azonban efölött értékelték, körükben a legnépszerűbb Gyurcsány Ferenc 69 ponttal. A szocialista-szimpatizánsok a volt koalíciós partner politikusait vegyesen értékelik: Kóka János igen népszerűtlen a körükben, míg Fodor Gábor megítélése az MSZP-s politikusokéval vetekszik

A Fidesz szavazóinak listája gyakorlatilag éppen ellentétes: a saját oldalhoz tartozó politikusok közül senki sem kapott 60 pont alatti értéket, a legmagasabb rokonszenvet Orbán Viktor tudhatja magáénak 80 ponttal. A volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el ugyanakkor az 50 pontot.
· Meghalt az elgázolt  nagymama
· Melyik volt a gyerekgyilkos eb?
· Álláshalmozó miniszterek
·
Országos híreink

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!