Magyarország

2008.05.08. 09:10

Gázrobbanás Pécsett - összefoglalás

<p>Pécs - Még kérdéses, mikor térhetnek vissza a lakók abba a pécsi társasházba, amelyet a szerda délutáni gázrobbanás után ürítettek ki. A detonáció annyira megrongálta a négyemeletes épületet, hogy felújításra szorul.</p>

Emellett a környék más társasházakból is kiküldték az embereket a robbanás után, de ők szerda éjfélre visszatérhettek otthonaikba. A szerencsétlenségnek egy halottja, és kilenc sérültje van.

A négyemeletes társasházban szerda délután három óra körül történt a robbanás. Úgy tudni, egy kábeltársaság dolgozói földmunka közben átvágtak egy gázvezetéket a ház előtt, a gáz az épület alagsorába áramlott és ott felrobbant. A házban egy asszony súlyosan megsérült: a detonációtól elesett a lakásában és súlyos koponyasérülést szenvedett, emellett a légcsöve is megégett. Wiegand Norbert, a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai osztályának adjunktusa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az asszony szerdán késő este a gondos orvosi ellátás ellenére a kórházban belehalt koponyasérülésébe.

Az idős asszony mellett még négy ember szenvedett zúzódásos sérüléseket a házból, őket kórházba vitték: hárman már szerdán hazamehettek, egy embert megfigyelésre bent tartottak, de csütörtökön várhatóan őt is kiengedik. További öt embert a helyszínen láttak el a mentők. Köztük volt három rendőr, akik munka közben belélegezték a kiömlő gázt.

A robbanás után az összes társasházat kiürítették 100 méteres körzetben, valamint egy óvodát és egy festékboltot. A lakók egy része rokonoknál húzta meg magát, öt embert egészségi állapota miatt szociális otthonba vittek, 20 embert pedig a városi sportcsarnokban helyeztek el. Éjfélre a teljesen tönkrement ház kivételével mindenhova visszatérhettek a lakók, és azok is találtak szállást maguknak, akiket a sportcsarnokba vittek.

A megrongálódott épületből 46 embernek kellett kiköltöznie, ők nem is térhetnek vissza, csak az értékeiket vihetik el. Csütörtökön statikus mérnök vizsgálja meg a házat, illetve a fedél nélkül maradt lakók elhelyezéséről tárgyalásokat kezd az önkormányzat.

A kiürített társasházat éjszaka és csütörtök reggel is rendőrök őrizték. Ebben az épületben víz, villany és gáz nincs, a többi kiürített házban viszont már használhatóak a közművek, kivéve egy lépcsőházat, ahol a gázszolgáltatás még szünetel - mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A rendőrség még szerda este kihallgatta a földmunkát végző cég munkatársait, valamint a szemtanúkat, és büntetőeljárást indítottak, egyelőre ismeretlen tettes ellen - mondta a Független Hírügynökségnek Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr főkapitányság sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!