Magyarország

2008.05.01. 16:29

A Fiat és a Zastava együttműködési megállapodása

<p>Szerbiában az autógyártás feléledését várják a Fiat és a Zastava közötti együttműködési megállapodástól, amelynek értelmében a két vállalat közös gazdasági társaságot alapít.</p>

A Fiat a jövő év végéig megkezdi a gépkocsigyártást Kragujevacon, eleinte évi 200 ezer, 2010 után pedig évi 300 ezer gépkocsit gyárt majd le. Két új modell is megjelenik az itteni futószalagokon, és intenzívebbé teszik a Fiat Punto kragujevaci összeszerelését is. Ez a kocsi Zastava 10 néven kerül forgalomba. Azt sem zárják ki, hogy itt készül majd a Fiat 500-as kisautó, amelynek egyik variánsa, a Fityó, a 600, majd 750 köbös kiskocsi sokáig a legnépszerűbb autó volt az akkori Jugoszláviában.

A Fiat mellett Szerbiába jön a Volkswagen is, amely ugyancsak érdekelt egy új autógyár építésében Kragujevac környékén – jelentette be Mladjan Dinkics szerb gazdasági miniszter, aki Szerbia nevében aláírta az együttműködési megállapodást Alfredo Altavillával, a Fiat alelnökével. A harmadik érdeklődő, a kínai FAW visszalépett a dél-szerbiai Vranjéban építendő autógyártól.

A közép-szerbiai Kragujevacon hagyománya van az autógyártásnak. Hiszen annak idején szinte az egész város a Zastava Műveknek dolgozott, ahol gépkocsikat is gyártottak. Az autógyár azonban nagy gazdasági nehézségekkel küzd, a szakemberek jó része munka nélkül maradt. A beruházók számíthatnak arra, hogy kezdetben biztosan lesz elegendő képzett káderük. Az új gazdasági társaság 70 százalékban a torinói gyáré, 30 százalékban pedig a szerb államé lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!