Magyarország

2008.04.21. 16:12

Többször is interpellálta a Fidesz Szilvásy-t

<p>Két interpellációban is sürgette a Fidesz hétfőn a parlamentben, hogy a kormány vonja vissza határozatát, amellyel nemzetbiztonsági védelem alá helyezte az önkormányzatokat.</p>

Kósa Lajos és Demeter Ervin fideszes képviselők szerint a kisebbségi kormányzás indokolja, hogy a kabinet bővítette a nemzetbiztonsági védelem alá tartozó szerevezetek körét például az önkormányzatokkal. Szilvásy György a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter hangsúlyozta: a közel ezer milliárd forintos uniós források szabályos felhasználása, és nem más indokolja azt, hogy egy hónappal ezelőtt bővül a biztonsági védelem alá tartozó szervezetek köre.

Kósa Lajos szerint törvénytelen, indokolatlan és alattomos, hogy 18 évvel a rendszerváltás után a kormányzat ilyen eszközzel él saját hatalma megerősítése érdekében. Demeter Ervin azt firtatta, vajon mit akar megtudni a kormányzat az önkormányzatoktól, milyen információkat akarnak titkosszolgálati eszközökkel megszerezni. A képviselő nem tartja helytállónak az uniós pénzek védelméről szóló érvelést. Mint mondta, azokról nem az önkormányzatok döntenek, ráadásul az ország 2004 óta tagja az Uniónak és eddig mégsem vonták nemzetbiztonsági védelem alá a helyhatóságokat.

Válaszaiban a miniszter visszautasította a fideszes feltételezéseket. Leszögezte, hogy a titkosszolgálatok csak az önkormányzatok hozzájárulásával élhetnek a nemzetbiztonsági védelem kapcsán használatos titkosszolgálati eszközökkel

Szilvásy György szerint nem a jelenlegi, hanem az Orbán-kormány idején történtek olyen esetek, amelyek felvethetik törvénytelenség gyanúját. Példaként azt említette, hogy nemzetbiztonsági védelem alá helyezték a bíróságokat és az ügyéségeket, miközben erről határozat csak 2004-ben, a Medgyessy-kormány idején született.

Az interpellálók a válaszokat nem fogadták el, az Országgyűlés többsége azonban elfogadta azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!