Magyarország

2008.04.14. 06:03

Gyurcsány: párton kívüli miniszterek is jöhetnek

<p>Még senkivel sem tárgyalt, de már vannak elképzelései Gyurcsány Ferencnek arról, hogy kik lesznek az új miniszterek április 30-a után. Akár párton kívüli szakértők is szóba jöhetnek - mondta a miniszterelnök az MTV Szólás Szabadsága című műsorában vasárnap este. <dia width="900" height="700" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyurcs_ny_Ferenc_2008_04_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01." /></a></dia><BR /></p>

Gyurcsány Ferenc közölte, úgy érzi, pártja mögötte áll, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy lemondassák. A 2010-es választásokra egy erős, győzelemre esélyes MSZP szeretne, véleménye szerint az, hogy a ciklus közepén mekkora egy párt támogatottsága, az lényegileg nem befolyásolja azt, hogy milyen lesz a 4 év végén. Politikai jövőjét azonban akár ellenzéki szerepben is el tudja képzelni, az üzleti világba nem menne vissza - mondta.

A miniszterelnök szerint még középtávon is el kell felejteni az SZDSZ által szorgalmazott adóreformot, mert annak nincsenek meg a társadalmi és politikai feltételei. Reformokra most inkább az egészségügy, a felsőoktatás és az igazgatás területén van szükség, de megszorítások nélkül - mondta. Egy baloldali kormánytól nehezebben viseli el saját bázisa, ha beavatkozik a jóléti viszonyokba és átalakítja azokat - tette hozzá.

A nyugdíjakról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy dönteni kell a nyugdíjkorhatár emeléséről, ami egy 5-10 éves folyamat és 2018-2020 körül kezdődne. A mostani 62 éves korhatárt 65 évre növelnék. Ez lenne a feltétele annak, hogy a mai 30-as, 40-es korosztálynak 2050-ben tisztességes nyugdíja legyen - tette hozzá.

A Budapesti Közlekedési Vállalat 18 milliárd forintos plusztámogatásáról a miniszterelnök azt mondta, hogy bár aláírhatná, mégsem teszi meg, mert költségvetés egyensúlyát nem lehet veszélyeztetni.

További cikkek:

  • Nem lesz rendkívüli MSZP-kongresszus
    Az MSZP Országos Választmánya nem kezdeményezi rendkívüli pártkongresszus összehívását, és egyetértés van abban is, hogy a szocialisták készen állnak a kormányzás folytatására - derült ki a testület szombati budapesti ülése után.
  • Videó Gyurcsány Ferenc vágyairól
  • Új pártelnököt akar az MSZP?
    Az MSZP-frakcióban egyre többen gondolják úgy, hogy Gyurcsány Ferencnek nem kellene egyszerre kormányfőnek és pártelnöknek is lennie. Elképzelhető ezért, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását javasolják a szocialista párt március végi pártértekezletén.
  • Gyurcsány az aktuális politikai helyzetről
    Zárt ülést tart szombaton a Magyar Szocialista Párt Választmánya. A tanácskozáson Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök ad tájékoztatást az aktuális politikai helyzetről.
  • Egyre jobban kedvelik Orbánt
    Sokat romlott Gyurcsány Ferenc megítélése az elmúlt időszakban, de a jelenlegi miniszterelnököt még mindig inkább újító szelleműnek és hosszabb távon gondolkodónak tartják, mint Orbán Viktort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!