Magyarország

2008.04.01. 06:35

Az SZDSZ-frakció a liberális miniszterek és államtitkárok visszahívását javasolja

<p>Az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat - jelentette be hétfő délelőtt Kóka János pártelnök a frakció ülése után a Parlamentben. Az ügyvivői testület hétfő este dönt a javaslatról.<BR /></p>

2008. 04. 01. Ma egyeztet az MSZP és az SZDSZ
Az MSZP és az SZDSZ kedden délután koalíciós egyeztetést tart. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hétfőn a köztévé esti műsorában azt mondta, az előrehozott választás senkinek sem érdeke, a szabad demokraták dönthetnek, hogy az MSZP elképzeléseit a kormányban maradva, vagy abból kilépve támogatják. Kóka János, azt SZDSZ elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy ők csak a liberális miniszterek kormányból való távozásának technikai részleteiről akarnak egyeztetni. Bővebben....


Nézze meg a videókat is az eseményekről itt!

Még több videó!

Nézze meg a korábbi képeinket is!

22:58

Lendvai - az előrehozott választás senkinek sem érdeke
Az előrehozott választás senkinek sem érdeke - vélte Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője hétfőn, a Magyar Televízió esti műsorában nyilatkozva leszögezte, hogy éppen ezért a keddre tervezett kolaíciós egyeztetésen ismertetik elképzeléseiket a szabad demokratákkal, akik dönthetnek, hogy azokat a kormányban maradva, vagy abból kilépve támogatják.

Kóka János az SZDSZ elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy ők csak a liberális miniszterek kormányból való távozásának technikai részleteiről akarnak egyeztetni.

Lendvai egyértelművé tette, hogy a szocilaisták nem készülnek Gyurcsány Ferenccel szembeni bizalmatlansági indítvány benyújtásásra a parlamentben.

A politikus optimista abban a tekintetben, hogy ha az SZDSZ kilép a koalícióból a kormányzás fenntartható. Mint mondta, külső támogatással egy jó költségvetési törvényjavaslat is elfogadható a Házban.


22:50

Kóka - a kisebbségi kormányzásnak van a legnagyobb esélye

A szabad demokraták szerint az a legvalószínűbb, hogy április 30 után kisebbségi kormányzás lesz Magyarországon, miután az SZDSZ kiszáll a koalícióból. Erről Kóka János, az SZDSZ enöke beszélt hétfőn a Magyar Televízió esti műsorában. A politikus nem számít előrehozott választásokra.

Kóka azt mondta, hogy a jelenlegi koalíció a mostani kormányban április 30-val véget ér.

Azt hangsúlyozta, hogy a szabad demokraták 20 képviselője a parlamentben megszavaz minden olyan javaslatot a jövőben is, amelyek az ország érdekeit szolgálják. A politikus szerint nem lenne jó, ha egy előrehozott választással Orbán Viktor visszakerülne a hatalomba, mert a mai ellenzék politikája "végleg romba döntené az országot".

Az SZDSZ elnöke leszögezte, hogy a szocialistákkal keddre tervezett egyeztetésen ők csak technikai kérdéseket hoznak szóba, nevezetesen, hogy a távozó liberális miniszterek és államtitkárok hogyan, miként tudják átadni április 30-val feladataikat.

_____________________________________________________________ 

21:45 Az MSZP kiáll Gyurcsány mellett

Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet, aki továbbra is Magyarország miniszterelnöke - jelentette ki hétfőn este az MSZP elnökségének ülése után Nyakó István a párt szóvivője.

"Halljuk, amit az SZDSZ mondott", a kisebbik koalíciós párt eldöntheti, hogy a kormányon belülről, vagy kívülről támogatja-e a kormány programját - reagált Nyakó István Kóka János az SZDSZ elnökének hétfő esti kijelentésére.

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete hétfőn esti ülésén határozott úgy, hogy kilépnek a koalícióból, mivel nem látnak lehetőséget a kormányprogram végrehajtására a Gyurcsány Ferenc vezette kabinetben.

Az MSZP elnökségi ülésen elhangzottakról Nyakó István nem nyilatkozott, arról előbb az SZDSZ-t tájékoztatják a keddi koalíciós egyeztetésen - szögezte le. A szóvivő elmondta: az MSZP a reformok nyugodt, mérsékelt folytatása mellett áll és kedden a programjukról és az ország jövőjéről tárgyalnak majd az SZDSZ-el.


 

20:42 Fidesz: az MSZP is és az SZDSZ is felelős

Az MSZP és az SZDSZ is bebizonyította alkalmatlanságát az ország kormányzására és mindkét párt egyaránt felelős az ország egyre mélyülő szociális válságért - így reagált Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője hétfőn este arra a hírre, hogy a szabad demokraták kilépnek a koalícióból.

A Fidesz egyébként a kormányválsággal kapcsolatban még nem alakította ki hivatalos álláspontját.

A párt elnöksége kedden reggel ül össze és várhatóan ezt követően tartanak sajtótájékoztatót. Kóka János, az SZDSZ elnöke hétfőn este, a párt Ügyvivői Testületi ülése után jelentette be, hogy kilép a koalícióból az SZDSZ, a kisebbik kormánypárt ugyanis nem lát lehetőséget a kormányprogram végrehajtására a Gyurcsány Ferenc vezette kabinetben.

Arra a kérdésre, hogyha Gyurcsány Ferenc távozik a kormány éléről maradnak-e a koalícióban, Kóka azt felelte: döntésük erre a jelenlegi, Gyurcsány Ferenc vezette kormányra érvényes. A párt Ügyvivői Testülete egyhangúlag fogadta el a döntést.

Április végével tehát a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok is lemondanak kormányzati tisztségükről. A döntést még a párt küldöttgyűlésének is jóvá kell hagynia, ami várhatóan április végén ül össze. Az SZDSZ kedden délután kettő órakor egyeztet az MSZP vezetésével a feladatok átadásáról.

_____________________________________________________________ 

20:16 Kóka: kilép a kormányból az SZDSZ

Kilép a koalícióból az SZDSZ, a kisebbik kormánypárt ugyanis nem lát lehetőséget a kormányprogram végrehajtására a Gyurcsány Ferenc vezette kabinetben - jelentette be Kóka János az SZDSZ elnöke hétfő este a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogyha Gyurcsány Ferenc távozik a kormány éléről maradnak-e a koalícióban, Kóka azt felelte: döntésük erre a jelenlegi, Gyurcsány Ferenc vezette kormányra érvényes.

A párt Ügyvivői Testülete egyhangúlag fogadta el a döntést. Április végével tehát a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok is lemondanak kormányzati tisztségükről. A döntést még a párt küldöttgyűlésének is jóvá kell hagynia, ami várhatóan április végén ül össze. Az SZDSZ kedden délután kettő órakor egyeztet az MSZP vezetésével a feladatok átadásáról.

_____________________________________________________________

19:41 Demszky: az Ügyvivői Testület is a miniszterek visszahívását javasolja

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete hétfő esti ülésén úgy döntött, hogy megerősíti a párt délelőtti döntését, azaz a liberálisok április 30-i hatállyal visszahívják a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat - mondta el kérdésre válaszolva Demszky Gábor, amikor rövid időre elhagyta a termet, ahol a testület tanácskozik.

Kóka János hétfőn délelőtt a párt frakcióülése után jelentette be, hogy a parlamenti képviselőcsoport azt javasolja az ÜT-nek, hogy döntsön a liberális kormánytagok visszahívásáról.

A hétfő esti ülésen az Ügyvivői Testület tagjai mellett parlamenti képviselők, illetve miniszterek és államtitkárok is jelen vannak. Amennyiben az ÜT úgy dönt, hogy visszahívja a szabad demokrata kormánytagokat, akkor azok akár már kedd délelőtt benyújthatják lemondásukat április 30-i hatállyal.

18:58 Megkezdődött az MSZP elnökségi ülése is

Hétfőn este fél hét után megkezdődött az MSZP elnökségének ülése, ahol a szocialista párt vezérkara a kialakult koalíciós helyzetet is elemzi. Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a tanácskozás, illetve hogy nyilatkoznak-e utána az elnökségi tagok.

Az MSZP elnöksége minden hétfőn a parlamenti ülés után tartja ülését, a hétfői tanácskozást azonban az teszi különlegessé, hogy a pártvezetésnek megoldást kell találnia a kialakult koalíciós helyzetre. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis hétfőn reggel április 30-i hatállyal menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.

Az SZDSZ frakciója ezután délelőtt azt javasolta a kisebbik kormánypárt Ügyvivői Testületének (ÜT), hogy hívják vissza a liberális minisztereket és államtitkárokat. A szabad demokrata tárcavezetők hétfőn nem is vettek részt a parlament ülésén.

______________________________________________________________

18:33 Elkezdődött az SZDSZ ülése

Elkezdődött az SZDSZ Ügyvivői Testületének (ÜT) ülése, amelyen várhatóan döntés születik, hogy a liberálisok április 30-i hatállyal visszahívják a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő reggel április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri posztból. Néhány órával később Kóka János, pártelnök bejelentette, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy ugyancsak április 30-i hatállyal hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat.

A hétfő esti ülésen az Ügyvivői Testület tagjai mellett parlamenti képviselők, illetve miniszterek és államtitkárok is jelen vannak. Amennyiben az ÜT úgy dönt, hogy visszahívja a szabad demokrata kormánytagokat, akkor azok akár már kedd délelőtt benyújthatják lemondásukat április 30-i hatállyal.

______________________________________________________________

17:13 Már kedden lemondhatnak a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok

Amennyiben az ügyvivői testület hétfő esti ülésén úgy dönt, hogy visszahívja kormánytagjait, akkor a liberális miniszterek és államtitkárok akár már kedden délelőtt benyújthatják lemondásukat, április 30-i hatállyal - erősítette meg a Független Hírügynökségnek Gusztos Péter.

Valamennyi szabad demokrata miniszter és államtitkár magára nézve kötelezőnek tartja az ügyvivői testület hétfő esti döntését, akkor is, ha az számukra a lemondást jelenti - tette hozzá az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. A kormány liberális tagjai minderről még a hétfői frakcióülésen nyilatkoztak Kóka János, pártelnök kérdésére. Ez azt jelenti, hogy ha az ÜT úgy dönt, hogy visszahívja kormánytagjait, akkor akár már kedd délelőtt benyújthatják április 30-tól hatályos lemondásukat.

A miniszterelnök hétfő reggel április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri posztból. Néhány órával később Kóka János, pártelnök bejelentette, hogy az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy ugyancsak április 30-i hatállyal hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat.

_____________________________________________________________

14:14: Kóka: a miniszterelnök egyoldalúan felmondta a szocialisták és a szabad demokraták együttműködését

Válasz nélkül hagyta a parlamentben hétfőn a miniszterelnök Kóka János szavait, amikor a szabad demokrata pártelnök azt mondta: Gyurcsány a hétvégén egyeztetés nélkül, egyoldalúan felmondta az MSZP és az SZDSZ együttműködését. Kóka szerint egyébként a kormányfőből elfogyott az erő, a képesség és az akarat, amely az ország megújításáshoz kell.

A szabad demokrata politkus úgy ítélte meg, hogy a miniszterelnök megbicsaklott, Gyurcsány kihátrál a refornok mögül. Emlékeztette a kormányfőt, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszterként az egészségbiztosítási rendszer átalakítása kapcsán a koalíció közös javaslatát terjesztette a Ház elé, amelyet a többség kétszer is megszavazott, miután az államfő az első változatot nem írta alá és visszaküldte azt. Tehát, mint Kóka mondta, lehet Horváth Ágnest nem szeretni, de a miniszter a koalíció akaratát képviselte.

Az SZDSZ elnöke kijelentette, hogy pártja a reformok végrehajtása érdekében lépett koalícióra a szocialistákkal. Mint mondta, a fentiekre tekintettel javasolta a frakció az SZDSZ ügyvivői testületének, hogy hívja vissza a kormányból a szabad demokrata államtitkárokat és minisztereket.
______________________________________________________________

14:09 Dávid Ibolya: koalíciós óvoda helyett felelős kormányzás kell

Az MDF elnöke szerint a rendszerváltás óta soha nem látott kormányválság alakult ki. Nem működnek a minisztériumok, a koalíciót pedig leköti az MSZP és az SZDSZ közötti feszültség.

A kormányfő felelős ezért a helyzetért - mondta Dávid Ibolya napirend előtti felszólalásában hétfőn a Parlamentben. Az ellenzéki politikus bírálta Gyurcsány Ferencet az MSZP szombati pártértekezletén elmondott beszédéért is.

A miniszterelnök úgy reagált: szombaton arra célzott, hogy nem kevesebb reform kell, hanem több biztonság a hétköznapokban. "Abszurdisztánban élünk?" - tette fel a kérdést az MDF elnöke a kialakult helyzet kapcsán.

Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy pártjával korábban is kérték Gyurcsány Ferencet: gondolja meg, távozik-e. Ha megtenné, ez segíthetné helyreállítani a bizalmat a gazdaságban, és enyhülhetne a belpolitikai feszültség. Most az MDF elnöke szerint Európában "lesajnálnak minket, a margóra kerültünk." Gyurcsány Ferenc úgy reagált: a koalíciós pártok most is úgy gondolják, hogy

Magyarországon reformokra van szükség, és helyesek a 2006-ban kitűzött céljaik. Szerinte szombati beszédében nem eddigi döntéseik félretolásáról beszélt, hanem arról, hogy több biztonság kell, nem kevesebb reform. Azaz a célok feladása nélkül olyan új megoldásokat, eszközöket kell keresni, amelyek a mostani konfliktusokat nem idézik elő.

______________________________________________________________

13:21 Nincsenek az ülésteremben az SZDSZ miniszterei

Egyik liberális miniszter sem volt bent a parlamenti ülésteremben a hétfői plenáris ülés kezdetekor. Horváth Ágnes, Fodor Gábor és Kákosy Csaba piros széke üresen maradt, államtitkáraik sem helyettesítették őket.

_____________________________________________________________

Az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy április 30-i hatállyal hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat - jelentette be hétfő délelőtt Kóka János pártelnök a frakció ülése után a Parlamentben.

Az ügyvivői testület hétfő este dönt a javaslatról. Az SZDSZ elnöke szerint Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésével egyoldalúan felrúgta a koalíciós zserződést. Arra a kérdésre, hogy a frakció döntése koalíciós szakítást jelent -e, Kóka János nem adott egyértelmű választ. Mint mondta, minden további kérdésről az ügyvivői testületnek kell döntenie.

Kóka János bejelentésekor Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is jelen volt, aki azt mondta, egységes döntés született az SZDSZ-en belül, az üt meg fogja hozni a szükséges döntéseket.

A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy a parlament hétfői ülésén nem vesznek részt a liberális miniszterek, és államtitkáraik sem helyettesítik őket.

Elemzői reakciók

Az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette Horváth Ágnest, egyet jelent azzal, hogy a fontos, de népszerűtlen egészségügyi reformokat megállította - kommentálták ma reggel a svéd SEB Bank elemzői. Ez az egész kormány reformpolitikájára is kihat, és egyúttal a koalíció bomlásához is vezethet - teszik hozzá. A hétvégi politikai események mind a forintra, mind az állampapírokra negatívan hathatnak a bank szerint, amelynek első jelei a ma reggeli kereskedésben már látszanak is. A SEB egyébként a mai jegybanki kamatdöntéstől 25 bázispontos emelést vár.

Az összeomlás szélére került a kormánykoalíciós Magyarországon - állapítja meg ma reggeli cikkében a Financial Times internetes kiadása. A neves brit pénzügyi napilap megszólaltatta Szabados Krisztiánt, a Political Capital elemzőjét, aki azt mondta, hogy vagy kisebbségi kormányzás mellett, vagy néhány SZDSZ-es parlamenti képviselő "importálásával" kormányzó erőként "kihúzhatja" a 2010-es választásokig az MSZP.

Nagyon valószínűtlenek a nyilvánvaló koalíciós feszültségek ellenére is, hogy előrehozott választások kiírására kerülne sor Zsoldos István tegnap késő esti kommentárjában, amelynek írása kapcsán még nem volt ismert, hogy ma reggelre behívatta magához Horváth Ágnes egészségügyi minisztert Gyurcsány Ferenc. A Goldman Sachs londoni elemzője szerint az előrehozott választások elleni legfőbb érv, hogy az az SZDSZ parlamentiből való kiesését és a Fidesz kétharmados többségét hozná a parlamentben, amely az alkotmány megváltoztatásához is elegendő lenne.

Részletek:
  • Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth Ágnest
  • Gyurcsány szerint bársonyosabb reformpolitika kell
  • Hiller István: csak Horváth Ágnest menesztik
  • Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja Horváth Ágnes menesztését
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!