Magyarország

2008.04.30. 15:46

Aláírták a repülőtéri megállapodást

<p>Káli Sándor Miskolc, Tállai András Mezőkövesd és Dr. Dózsa György Mezőkeresztes polgármestere aláírta az ír befektetővel azt a szerződést, amely száz éves bérlet fejében lehetőséget teremt egy nemzetközi színvonalú repülőtér létrehozására a korábbi Klementina helyén.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/korabbi-cikkeink-a-repuloterrol/cn/boon-news-em_01-20071005-010400"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Korábbi cikkeink a repülőtérről</B></A></p>

Az esemény sajtótájékoztatóján Keller László pénzügyi államtitkár elmondta, elemi érdek az infrastruktúra fejlesztése, ezt történt az elmúlt 10 évben is, amikor több mint 1000 km autópálya épült. A repülőtéri beruházás is ehhez a sorhoz tartozik, célja hogy a vállalkozói tőke el tudjon jutni a hátrányos helyzetű régiókba is.

Tállai András polgármester kifejtette, 2003-ban kezdték elkészíteni azt a tanulmányt, amely alapján 2005-ben fel tudták kelteni az állami érdeklődést az addig mellőzött repülőtér iránt. Veres János pénzügyminiszter szerepe jelentős volt ebben a folyamatban, mely során az önkormányzatokhoz juttatták a földterület tulajdon jogát.

Dr. Dózsa György, Mezőkeresztes polgármestere azt mondta, sikerre vagyunk ítélve, ez a szerződés páratlan lehetőséget teremt a térség felemelkedésére.

Káli Sándor miskolci polgármester utalt rá, hogy jó állami döntés volt az önkormányzatoknak adni a vagyonelemeket, jó lenne ha ez a sor folytatódna a vizekkel és az energiával is. Az együttműködés jó példa rá, hogy fontos stratégiai kérdéseknél összhangot lehet találni pártállástól függetlenül.

Peter Dolan a beruházó részéről elmondta, a szerződést követően azonnal hozzáfognak az engedélyek beszerzéséhez és a kivitelezési munkálatokhoz, melynek első fázisa - fénytechnika, irányítórendszerek - 10-12 millió euróba fog kerülni. Év végével indulhatnak a nagyobb munkálatok és szeretnék, ha az első gép 2009. szeptemberében felszállhatna az új reptérről.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!