Magyarország

2008.03.09. 22:20

Taroltak az igenek a népszavazáson

<p>Budapest - Magas részvétel jellemezte a vasárnapi eredményes népszavazást: az igenek kaptak többséget mindhárom kérdésben.</p>

- A napidíj ügyében 40:7, a vizitdíjéban és a tandíjében 39:8 volt az igenek és a nemek aránya, az összes szavazásra jogosult arányában - a népszavazás így eredményes.

A szavazókörök esti bezárását követő percekben jelentette be Gyurcsány Ferenc: ha a népszavazás a kezdeményezők szempontjából sikeres lesz, a kabinet már hétfőn reggel benyújtja a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló javaslatokat. A kormányfő hozzátette: azt a bevételt, amelytől a népszavazással az orvosok, kórházak és a felsőoktatás elesik, "a költségvetésnek nincs módja, a kormánynak pedig nincs szándékában pótolni".

Horváth Ágnesegészségügyi miniszter arról beszélt: az egészségügyi reform folytatódik. Hasonló értelemben nyilatkozott Hiller István oktatási miniszter, aki szerint a felsőoktatás színvonalemelésnek programja nem bukott meg, de lelassul, ha eltörlik a tandíjat.

A népszavazás eredményét értékelve a referendumot kezdeményező Fidesznépszavazási kampányának irányítója, Tarlós István úgy fogalmazott: a nép politikai ítéletet mondott egy olyan kormány munkájáról, amely ellentétesen dolgozott és ellentétes politikai gyakorlatot folytatott, mint amit ígért.

Forrás: ÉKN, FH

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!