Magyarország

2008.03.12. 16:12

Számlagyárat buktattak meg a pénzügyőrök

<p>Budapest - Három év alatt 1,2 milliárd forint értékben adtott ki fiktív számlákat egy erre szakosodott bűnözői csoport, akiknek tagjait kedden fogta el a Vám- és Pénzügyőrség nyomozó szolgálata.</p>

A vámnyomozók kedden Budapesten és Pest megyében 26 helyen egyszerre tartottak ellenőrzést. Az ügynek 11 gyanúsítottja van, öt embert őrizetbe is vettek.

Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy kedden Pest megyében és Budapesten 26 helyen tartottak akciót egyidőben a vámnyomozók. Egy számlagyárat lepleztek le, a csapat tagjai 2005 és 2008 között körülbelül 150 vállalkozás részére állítottak ki hamis számlákat. Ez azt jelenti, hogy a számlák mögött valós gazdasági tevékenység nem volt, azokat kizárólag adó visszaigénylés céljából készítették. A csoport tagjai 1,2 milliárd forint értékű fiktív számlát adtak ki három év alatt.

A vámnyomozók 11 embert gyanúsítanak a jogosulatlan adóvisszaigényléssel és közokirathamisítással. Ötüket őrizetbe is vették. A házkutatásokkor hamis számlákat, bizonylatokat és más bizonyítékokat is lefoglaltak. A kár megtérítése - hivatalosan kárbiztosítás - miatt lefoglaltak 10 millió forint készpénzt, vagyontárgyakat és több bankszámlát is zároltak. Az adócsalással gyanúsított emberek egyébként nem valós céget működtettek, hanem a számlák gyártásában vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!