Magyarország

2008.03.17. 18:05

Nemcsak Mohácsról, hanem Borsodból is Kanadába készül több roma család

<p>Bár pontos szám továbbra sincs, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: több mint száz helyi roma fontolgatja, hogy a vízumkényszer március 2-i megszüntetése miatt Kanadába utazik, és ott próbál munkát keresni. Borsod megyében is több roma család a kivándorlást fontolgatja.</p>

A Külügyminisztérium és a kanadai nagykövetség munkatársai kedden 14 órától tájékoztatót tartanak az érdeklődőknek Mohácson arról, milyen lehetőségeik vannak a tengerentúlon - mondta Kovács István.

Több mint 3500 roma él Mohácson, 90 százalékos körükben a munkanélküliség, vagyis a régiós beruházások és foglalkoztatási programok ellenére nem találnak munkát maguknak, nem tudják biztosítani családjuk megélhetését - mondta a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Kovács István tudomása szerint még nem utazott ki senki, de már legalább százan fontolgatják ezt. Sokan gyűjtik rá a pénzt, és "bármi áron" ki akarnak utazni - fogalmazott.

Borsod megye több városából, Miskolcról, Sajószentpéterről és Kazincbarcikáról is arra készül több család, hogy kivándorolnak a vízummentes Kanadába a romák közül. A családokból egyelőre csak a férfiak mennének, hogy kint - főleg az építőiparban - dolgozzanak - mondta a Független Hírügynökségnek a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke. Dancs Mihály úgy tudja: többen már a repülőjegyet is megvették.

Kanadán kívül Anglia is szerepel az úticélok között. A borsodi romák kint élő ismerőseiken, családtagjaikon keresztül szereznek konkrét állásajánlatot. Dancs Mihály információi szerint Borsod megyén kívül Nyíregyházáról mennek a legtöbben, ott harminc család kelne útra a közeljövőben. "Megértem őket, többségük 5-6 átképzésen van túl, és itthon mégis lehetetlen elhelyezkedniük" - fogalmazott a megyei elnök.

A kanadai kormány március 2-ától törölte el a vízumkényszert Magyarországgal szemben. Ez azt jelenti, hogy a büntetlen előéletűek érvényes útlevéllel átjutnak a határon, és legfeljebb hat hónapig az országban maradhatnak, de ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát. A hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell.

2006 végén csaknem 300 magyarországi roma utazott ki a svédországi Malmöbe, de az ottani bevándorlási iroda elutasította politikai menedékjog kérelmüket, így haza kellett jönniük. 2007 elején is Kanadát célozták meg a romák, és Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: többen le is telepedtek az észak-amerikai országban.

Kapcsolódó cikkek:

Malmö után irány Kanada?
Változatlanul reménytelennek tartják az itthoni kilátásaikat azok a romák, akik hazatértek Svédországból.

Roma holokauszt kárpótlás - több száz gyanúsított
Tizenkét megyében és budapesten is vádemeléssel zárultak a roma-holokauszt kárpótlási ügyeiben indított nyomozások. Országszerte több száz embert gyanúsítanak illetve vádolnak a csalássorozat kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!