Magyarország

2008.02.25. 09:06

SZTRÁJK: Felfüggesztette 9 órától a VDSzSz a sztrájkot

<p>A Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (VDSZSZ) hétfő reggel 9-kor felfüggeszti az országos sztrájkot - közölte Gaskó István a Független Hírügynökséggel.</p>

8:57: Reggel 9-kor felfüggesztik a sztrájkot
A Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (VDSZSZ) hétfő reggel 9-kor felfüggeszti az országos sztrájkot - közölte Gaskó István a Független Hírügynökséggel. Az érdekképviselet elnöke azt mondta, ezt annak érdekében teszik, hogy a délután három órakor kezdődő tárgyalások idejére helyreálljon a vasúti közlekedés az országban, így remélhetőleg több eredményt hoz az egyeztetés. A szakszervezet követelései változatlanok - tette hozzá Gaskó.

8:43: MÁV közlemény - Budapest

Továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés: késésekre és járatkimaradásokra kell számítani, de a MÁV reményei szerint napközben egyre többen veszik majd fel a munkát.

Budapesten a Déli és Nyugati pályaudvar fogadja és indítja is a vonatokat, a Keletibe azonban nem mennek be a szerelvények, csupán Kőbánya-Felsőig közlekednek.

Budapest és Vác, illetve Budapest és Esztergom között egy-két óránként elindul egy-egy szerelvény, mint ahogy Budapest és Lajosmizse között is járnak a vonatok, LajosmizsétőlKecskemétig azonban már nem.

A MÁV és a MÁV-START továbbra is azt kéri az utasoktól, hogy közvetlenül az indulás előtt, lehetőleg a helyszínen tájékozódjanak az utazás helyzetéről és az alternatív lehetőségekről. A két vasúttársaság most is megállapodást kötött a Volán-társaságokkal, hogy azokban a térségekben, ahol nincs vonatközlekedés a vasúti bérleteket és vasutas igazolványokat is elfogadják a buszokon, így van ez a BKV járatain is.

A hétfő éjfél óta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) jegyvizsgálóinak és kocsivizsgálóinak többsége, illetve a forgalmi dolgozók egy része sztrájkol. A mozdonyvezetők dolgoznak, mint ahogy a forgalomirányítók többsége is felvette a munkát. A kocsivizsgálók közül 81-en sztrájkolnak, a forgalomirányítókból 58-an. A MÁV reményei szerint egyre többen veszik majd fel a munkát napközben.

Kiszámíthatatlan a vonatok közlekedése: késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani mind a belföldi, mind a nemzetközi vonatforgalomban.

A MÁV tájékoztatása szerint főként a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) jegyvizsgáló és kocsivizsgálói dolgozóinak többsége, illetve a forgalmi dolgozók egy része sztrájkol. A mozdonyvezetők természetesen dolgoznak, mint ahogy a forgalomirányítók többsége is felvette a munkát. A kocsivizsgálók több mint fele, a forgalomirányítóknak csupán néhány százaléka sztrájkol.

A MÁV és MÁV-START kéri az utasokat, hogy a helyszínen tájékozódjanak a vasúti utazás helyzetéről és a helyettesítő lehetőségekről. A két vasúttársaság, mint ahogy korábban is, megállapodást kötött a Volán-társaságokkal, hogy azokban a térségekben, ahol nem lesz vonatközlekedés a VDSzSz sztrájk miatt - a munkabeszüntetés idején - a vasúti bérleteket és vasutas igazolványokat elfogadják a menetrendszerinti buszjáratokon. A BKV menetrendszerinti járatain elfogadják Budapest közigazgatási határáig, illetve onnan az érvényes vasúti bérletet.

A MÁV-START a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján olvashatók.

A még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások február 25-én délután 3 órakor folytatódnak, ekkor kollektív munkaügyi vita is lesz. A MÁV hétfő reggeli közleményében kiemeli, hogy a sztrájkjoggal ellentétesnek tartja a VDSzSz Szolidaritás álláspontját, tekintettel arra, hogy a törvény a társadalmi közszükségletet ellátó vállalatoknál előírja a még elégséges szolgáltatás biztosítását.

 

Sztrájk-körkép a felfüggesztés előtt

Kelet-Magyarországon nem indul egy vonat sem

Éjfél óta egy vonat sem szállít utasokat Kelet-Magyarország térségében, mindössze egy motorvonat érkezett hajnalban Debrecenbe, amely a vasutasokat szállította. Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében a jegykezelők 100 százaléka sztrájkol, a pénztárosok fele nem dolgozik, és a műhelyekben is minden második ember nem vette fel a munkát - közölte a VDSZSZ területi ügyvivője.

A debreceni és a nyíregyházi állomásokon többnyire 3-5 utas lézeng, vagyis az utasok többsége más útvonalat választott. Eddig nem történt semmilyen incidens a sztrájk miatt - mondta Barna István. Hétig egy vonat se indul a környéken, de a szakszervezeti ügyvivő szerint a műszakváltás után sem szállítanak utasokat a vonatok.

Pécsről eddig minden vont elindult

Pécsett minden vonat beérkezett és eddig mindegyik el is indult. Ez a hétfői nap az eddigi legmozgalmasabb az idei vasutas sztrájk napjai között - mondta el a  Imre Lászlóné, a MÁV pécsi igazgatóságának sajtóreferense. A pécsi állomásról minden vonat elindult, de amelyik érinti Dombóvárt, az el is akad. Ott ugyanis sztrájkolnak.
A Balaton dél partján járnak a szerelvények. Kaposvár, Fonyód, Gyékényes környékén csak részelegesen indulnak járatok. Pécsett a pályaudvaron elég sokan vannak, de ők egyelőre el tudtak utazni. 6 órakor lesz váltás a vasúti dolgozó között, akkor várható, hogy lesz változás. 8 óráig kiderülhet, hogy kik veszik fel a munkát és kik sztrájkolnak. A 6 óra 15-ös Budapestre tartó Inter City elindul Pécsről, jegyvizsgáló és kocsivizsgáló is van hozzá, ők nem szüntették be a munkát. Most elsősorban forgalmi dolgozók, váltókezelők sztrájkolnak.

Budapest Déli pályaudvar fogadja és indítja a vonatokat, viszont a Nyugati és a Keleti pályaudvarra nem mennek be a vonatok, a szerelvények Kőbánya-Kispestig, illetve Kőbánya-felsőig közlekednek, illetve onnan is indulnak.

A Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház közötti vonalon járnak majd a vonatok egy-két óránként, illetve az esztergomi vonalon is.

Lökösházán és Szegeden sztrájkolnak. Szeged és Kiskundorozsma között vonatpótló buszok, Kiskundorozsmától vonatok szállítják az utasokat. Dombóváron és Kaposváron, valamint Pécs térségében sztrájkolnak, itt akadozhat a közlekedés.

Pusztaszabolcsról és Dunaújvárosról egy-egy FLIRT szerelvény jön Budapestre. Budapest és Székesfehérvár, továbbá a Budapest-Újszász, illetve a Budapest-Cegléd közötti vonalon biztosított óránként egy szerelvényre lehet számítani. Debrecen, Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén egyelőre nem járnak a vonatok a kocsivizsgálók munkabeszüntetése miatt.

A nemzetközi vonatok közül a Pannónia csak Rajkáig közlekedett, az Ister és a Dácia visszafordult Románia felé, az osztrák vasút Bécsből már nem indít nemzetközi vonatjáratot Budapestre.

További cikkek:

  • Kiszámíthatatlan lesz a közlekedés
  • Újra vasútas sztrájk
  • Nem döntött szombaton a VDSZSZ
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!