Magyarország

2008.01.02. 06:17

Postaládánkból: Szegény ember vízzel főz

<p>Én jó anyagi körülmények között élek, éppen ezért gondolok a szegényekre is. Mindig kíváncsian olvasom, és gyakran ki is próbálom a Kelet-Magyarországban megjelent recepteket. Köszönet érte. A legtöbb recept a vegyes hozzávalók miatt igen drága.</p>

Tulajdonképpen nem is vagyunk szegények, ha ismerjük a különféle furfangos főzési módszereket. Én ilyeneket szeretnék leírni.

Nincs olaj, nincs zsír, de kell a reggeli. Szárazon megpirítunk 2-3 hétre való lisztet, állandó kevergetéssel és reggelente a szükséges mennyiséget felfőzzük vízzel, sót bele – a köménymag már luxus – és kész a reggeli.

Drága a kenyér, pedig ehhez a leveshez jó lenne egy kis kenyér. Tartalmasabb lenne. Fehér és barna liszt és szódabikarbónával, vízzel sóval kenyeret dagasztunk és tepsüben megsütjük.

Drága víz. Vannak utcai csapok, onnan lehet vizet venni. Drága a tej és nem is mindegyik jó. Ezért most tejbegríz helyett vízbegrízt főzzünk. Ugyanolyan finom. A háború alatt a fánkot cukor nélkül sütöttük. Nem is voltunk elhízva. Most is fittek és karcsúak vagyunk.

Drága gyümölcs. Az újság járjon utána, és azt írja meg ősszel, hol van gyümölcsösökben „szedd magad” mozgalom. Ezzel beszerezhető a téli alma szükséglet.
Probléma, hogy az iskolai büfék, boltok mit áruljanak. Áruljanak helyben sütött, vagy felmelegített sült tököt, almát, sütve is, lekváros kenyeret, mint a mi iskolai időnkben. Nagyon finom szilvalekvár beszerezhető akár Tarpáról is. Szükség esetén a címet is megadom. Nagy tételben olcsóbban is adnák. Főzzenek citromos teát, kevés cukorral, vagy égészséges édesítőszerekkel. Különösen télen. Vékonyan vajazott kenyérre tegyenek reszelt sárgarépát, vagy céklát. Áruljanak brokkolit, karfiolt, sült krumplit, kéfirt, kiflit stb. Fantázia kell és akkor kifogyhatatlan a tárház.

Milyen jó lenne, ha az országot is különböző fantáziával megáldott, tanult emberek vezetnék, hogy megszűnne a szegénység. De az ország élén, és kisebb területek élén is, sajnos vezetést nem tanult emberek állnak. Csak „politikusok”. Ha nem jó valaki szakembernek, elmegy politikusnak. Mindig mosolygó képeit jelenteti meg az újságokban, kiáll nyögdécselve beszélni és elhiszi magáról, hogy tud vezetni. A matematikából is csak két műveletet ismer. Az összeadást (összeadja, amit beszed) és a kicsit nehezebb osztást, amit úgy végez el, hogy elosztja, ami összejött úgy, hogy több maradjon. Neki. Ha ez nem sikerül, jöhet a prés a nép nyakára. Ha tanulta volna évekig a vezetést, akkor ő háttérből irányítana, és a közösség, a nép javára tudna szolgálni.
Közgazdász

Kapcsolódó cikkek:



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!