Magyarország

2008.01.02. 08:27

Kulcskérdés a terhek csökkentése - Interjú Veres Jánossal

<p>A pénzügyminiszter szerint a Fidesz némileg háttérbe szorította a pártérdekeket, és kezdi felmismerni mi áll az ország érdekében.</p>

Veres János a Napi Nagzdaságnak azt mondta, hogy az ellenzéki párt decemberbenn publikált programjában már megfogalmazott olyan célokat, amelyeket a kormány is elkezdett.

A pénzügyi tárca vezetője példaként az államháztartás, a közpénzügyek reformját, a korrupció visszaszorítását és a bürokrácia csökkentését említette.

Veres János arról is beszélt, hogy szem előtt kell tartaniuk a konvergenciaprogramban vállaltakat. Olyan megoldásokat kell választaniuk, amelyek lehetővé teszik mind az egyensúlyjavítást, mnit pedig az adóterhek csökkentését. A pénzügyminiszter nem hisz abban, hogy ha jelentősen csökkentik az adókat és járulékokat, az önmagában meghozza az adó- és járulékfizetési kedvet és egy csapásra fellendíti a gazdaságot. Veres János szerint a megalapozott adó- és járulékcsökkentésnek van jövője.

Az új évben a minisztéium az adószerkezet átalakításával is foglalkozik majd, erről azonban egyelőre nem árult el részleteket Veres János. Az euró bevezetésének időpontjáról a pénzügyminiszer azt mondta: leghamarabb 2008 végén gonodolkodhatnak el a csatlakozási időn. Csak olyan határidőt szabad kitűzni, ami tartható, aminek meg tud felelni az ország, a gazdaság és amellyel a befektetők is számolhatnak.

Veres János szerint nem véletlen, hogy jelenleg sem Lengyelországnak, sem Csehországnak nincs euróbevezetési dátuma, mert a korábbit feladták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!