Magyarország

2008.01.02. 15:47

Biztosan szabadul 20-án Tánczos Gábor

<p>Már biztosan kijöhet a börtönből január 20-án a körmendi gyerekgyilkosság miatt elítélt Tánczos Gábor. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/BTK.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/btk.pdf"><B>A Büntető törvénykönyv</B></A></p>

A feltételes szabadlábrahelyezésről már novemberben döntés született, de azt az ügyészség megfellebbezte. A mostani határozatot azonban már nem lehet megtámadni.

Bő két hét múlva szabadul a börtönből Tánczos Gábor - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Somos Zoltán, a férfi ügyvédje. A Fővárosi Bíróság büntetés-végrehajtási bírája még novemberben döntött - jó magaviselete miatt - a férfi feltételes szabadlábra helyezéséről, a Fővárosi Főügyészség képviselője azonban megfellebbezte a döntést. A vádhatóság képviselője akkor arra hivatkozott, hogy Tánczos szabadulását közfelháborodás kísérné, és a várható beilleszkedési problémák miatt jobb is lenne neki, ha még börtönben maradna.

A Fővárosi Bíróság másodfokú döntése azonban megegyezik az elsőfokúval, azaz Tánczos kijöhet a börtönből. Ezt a határozatot ráadásul már nem lehet megtámadni. Somos Zoltán elmondta, hogy a döntés indoklásában egyebek mellett az olvasható: a pszichológusi vélemény szerint Tánczos Gábor értelmi képességei jobbak, mint ami az életkora alapján várható lenne. A büntetés pedig pártfogói felügyelet mellett a további szabadságelvonás nélkül is megoldható - tette hozzá.

Tánczos Gábor külföldön szeretne élni azzal a nővel, akivel levélben tartja a kapcsolatot - mondta korábban a férfi ügyvédje. Azonban a törvények miatt amíg feltételesen van szabadlábon, addig nem hagyhatja el az országot. Egyelőre valószínűleg Körmenden, édesanyjánál fog élni, és ügyének több ezer oldalas iratanyagát tanulmányozza majd. Tánczos Gábor megpróbálja bebizonyítani az igazát, a mai napig ártatlannak vallja magát ugyanis a körmendi gyermekgyilkosságban.

Tánczos Gábor 13 év börtönbüntetést kapott, mert a bíróság szerint Körmenden 1998-ban megölt egy kislányt. A büntetése őrizetbe vételével, 1998 áprilisában kezdődött, és ha nem kapna kedvezményt, 2011 áprilisában szabadulhatna.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!