Magyarország

2007.12.28. 15:34

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ - 2007 szeptember

<p>Eltűnt egy kétéves kislány Emődről, ezóta sincs meg. Beomlott a föld a 4-es metró építkezésén, otthonszülés közben halt meg egy csecsemő Budapesten.</p>

Elkezdődött a tanév
Több mint 100 ezer elsős kezdte meg tanulmányait az ország valamelyik általános iskolájában. A 12 évfolyamon több mint 1,7 millió diák ült iskolapadba, ez csaknem 20 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Az átszervezések legalább félezer iskolát és óvodát érintettek, de a pedagógusok közül is több ezren kénytelenek új állás után nézni. Az oktatási tárca adatai szerint szeptemberben 6218 pedagógusnak nem volt állása az országban.

Eltűnt kislány
A kutyájával együtt eltűnt egy kétéves kislány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emődről. A gyereket napokon keresztül keresték többek között, önkéntesek, rendőrök és polgárőrök - hiába. Később előkerült a kislány kutyája, de az állat sem vezetett a gyerek nyomára. Nem hozott eredményt az sem, hogy a szülőket hazugságvizsgálatnak vetették alá, valamint, hogy 2,5 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel az ügyben. November végén újrakezdték a kislány keresését, mert a falevelek lehullása után olyan helyeket is át tudtak vizsgálni, amelyekhez szeptemberben nem fértek hozzá. A kislányt ekkor sem találták meg.

Omlás a 4-es metró építkezésén
A talajviszonyok miatt beomlott a föld a 4-es metró készülő Tétényi úti állomásánál. Az vizsgálatok szerint olyan porlékony talajba ütköztek a szakemberek a szellőzőrendszer építése közben, amire ezen a területen nem lehetett számítani. Az éjszakai műszakban dolgozók időben észrevették a földcsuszamlást és el tudták hagyni a területet, így senki nem sérült meg. A balesetben egy gáz-, egy víz- és egy szennyvízcsatorna tört el, valamint ideiglenesen le kellett állítani az egyik fúrófejet.

Tandíjellenes tüntetések
Tandíjellenes demonstrációt tartottak Szegeden. A Csongrád megyei megmozdulást több tiltakozás követte az országban. A tandíj ellen demonstráltak a diákok még szeptemberben például Békéscsabán, Szarvason, Gyulán is. Később, október 17-re a hallgatói önkormányzatok a fővárosban is tartottak egy demonstrációt, amelyen távozásra szólították fel Hiller István minisztert, mondván a szervezet több mint egy éve kidolgozta alternatív tandíjra vonatkozó javaslatát, a szaktárca azonban még azt sem tette meg, hogy ennyi idő alatt egyértelmű választ adjon rá.

Tragikus otthonszülés
Meghalt egy csecsemő szeptember közepén a fővárosban, otthonszülés közben. A gyereknek elakadt a válla és nem tudták kisegíteni. Mentőt hívtak, amivel a két percnyire lévő kórházba szállították az anyát, a baba azonban meghalt. Az eset rávilágított, hogy miközben egyre többen választják az otthonszülést az országban, a jogszabályok bár nem tiltják, nem is szabályozzák azt. Az Egészségügyi Minisztérium az eset után ígéretet tett arra, hogy kidolgozzák az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit. A szaktárca november közepén tette közzé a még nem végleges koncepcióját a kórházon kívüli szülés szabályozásáról. A rendőrség egyébként a csecsemő halálával végződő otthonszülés miatt nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt.

Őszödi beszéd - egy éves évforduló
A Több ezren tüntettek a Kossuth téren szeptember 17-én az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egy éves évfordulóján. A demonstrálók meghirdették a minisztériumok blokádját. Az úgynevezett Y terv azonban kudarcba fulladt, egyedül a Kossuth térhez közeli oktatási minisztérium épületéhez érkezett néhány fiatal, de körülbelül fél óra után ők is távoztak. A tervet a szervezők lefújták, a tüntetés békésen ért véget. Másnap az MTV székház ostromának az egy éves évfordulóján is tartottak kormányellenes tüntetést. Ezután már könnygázt is be kellett vetniük a rendőröknek. A békésen demonstrálók mellett ugyanis körülbelül 30 símaszkot viselő ember jelent meg a Szabadság téren, akik később elindultak a Ferenciek tere felé. A tiltakozók a Deák térnél üvegeket dobtak a rendőrök felé, akik ekkor gázspray-t fújtak feléjük. Ekkor öt embert állítottak elő, de később őket is elengedték.

Benes-dekrétumok - diplomáciai bonyodalom
Diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy a szlovák parlament döntést hozott a Benes dekrétumok megerősítéséről. A magyarkormány sajnálatosnak, a két ország közös érdekeivel és az Európai Unió elveivel ellentétesnek tartotta a szlovák döntést. Sólyom László köztársasági elnök elfogadhatatlannak, a magyar külügyi tárca vezetője pedig veszélyesnek nevezte a szlovák parlament Benes-dekrétumokkal kapcsolatos döntését. Göncz Kinga azt mondta, hogy miközben a két ország kapcsolata jó irányba halad, a döntéssel sebeket tépnek fel, hiszen a dekrétumok miatt a II. világháborút követően számtalan magyarnak és németnek kellett szülőföldjét elhagynia.
Közben bekérették a Külügyminisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét is. Elmaradt a két parlament külügyi bizottságának az együttes ülése. Szili Katalin pedig nem utazott el szlovákiai látogatására.

Zuschlag-ügy
Őrizetbe vette a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánost. A szocialista politikust tanúkihallgatásra idézték a főügyészségre, de már nem engedték el. Indítványozták előzetes letartóztatását is. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítják. A gyanú szerint 10 társával alapítványok számára igényeltek állami támogatásokat, a pénzek nagy részével pedig nem tudtak elszámolni. A politikus még mindig előzetesben van. Az ügyészek várhatóan február végére befejezik a nyomozást.

Új általános ombudsmant választott az országgyűlés
Szabó Mátét választotta a parlament új általános ombudsmannak. Kinevezését 290-en támogatták, 37-en pedig nem, 23 szavazat érvénytelen volt. Az új általános ombudsman megbízatása 6 évre szól. Az államfő korábban Majtényi Lászlót javasolta a posztra az országgyűlésnek, de a képviselők júniusban nem támogatták a jelölését.

3 év 10 hónap Mortimernek
Emberölés kísérletéért jogerősen 3 év 10 hónapot kapott Mortimer. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helyben hagyta a Fővárosi Bíróság március 1-jei hasonló ítéletét. A vád szerint 2005 májusában az akkor 17 éves Mortimer a fővárosi 21-es buszon 80 centiméteres kardjával átszúrta egy 15 éves roma fiú testét, aki életveszélyesen megsérült.

Horn Gyula kórházban
Napok óta kórházban ápolják Horn Gyula volt miniszterelnököt - adta hírül több újság szeptember végén. A politikus betegségéről szóló információkat később pártja megerősítette, de állapotáról azóta sincs hír. Október elején egyébként a korábbi miniszterelnök halálhíre jelent meg a Népszabadság internetes oldalán. A tévesnek bizonyult értesülés közzététele miatt a lap egyik főszerkesztő-helyettesének távoznia kellett. Horn Gyula orvosai az eset után sem árultak el részleteket a volt kormányfő állapotáról. A család kérésére csak annyit közöltek: további kórházi ellátásra van szüksége a politikusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!