Magyarország

2007.12.19. 18:44

Több mint 100 milliárd forint roma integrációs programokra

<p>Több mint 100 milliárd forintot fordít a kormány roma integrációs programokra - jelentette be a szerdai kormányülés után Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter.</p>

A támogatások között lesz olyan, amely automatikusan, január 1-től normatív támogatásként jelenik meg. A programok között szerepelnek az oktatási és a munkaerőpiaci integrációt, illetve az esélyegyenlőséget javító támogatási keretek.

A több, mint 100 milliárd forintos keret részben hazai, részben európai uniós forrásokból áll össze.

A kormány döntése értelmében 7,5 milliárd forintot fordítanak a következő két évben olyan foglalkoztatást ösztönző programokra az egészségügyben, amelyek például nővérként segítik a romák elhelyezkedését - mondta a szakminiszter.

Ugyancsak az egészségügy területén 1,5 milliárdos támogatással kívánja javítani a kormány a szűrővizsgálatokon való részvétel arányát mobil szűrőállomások kiépítésével.

Munkaerőpiaci integrációra 42 milliárdos támogatás jut, a foglalkoztatás javítása érdekében pedig 31 milliárd forintra pályázhatnak kis-és középvállakozások a gazdaságfejlesztési operatív programból.

11,4 milliárd forint jut közoktatási integrációs programokra és félmilliárd forintos támogatást ad a kormány ahhoz, hogy januártól az alsó tagozatosok mellett az általános iskolák felsőtagozatosai közül is ingyenesen étkezhessenek azok, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatás kapnak.

A tervek között szerepel még egy budapesti székhelyű országos roma kulturális központ létrehozása is, ennek részleteiről azonban még nem tudott beszámolni a tárcavezető, részben azért, mert több szervezet - így például az oktatási tárca - közreműködésével valósulhat meg.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!