Magyarország

2007.12.26. 10:36

Szén-monoxid, az alattomos gáz - megelőzhető a baj

<p>A fűtési időszakban évente 20-25 esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid mérgezés miatt. A baleseteket a nem megfelelően karbantartott vagy rosszul bekötött gázkazánok, és az elégtelen szellőzés okozzák.</p>

Kedden például hét embert kellett kórházba szállítani Nyíregyházán szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt.

Főzés közben lett rosszul hét ember kedden délután Nyíregyházán. A tűzoltók kiderítették, hogy a társasházi lakásban megnövekedett a levegő szén-monoxid szintje. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a lakás amerikai konyhájában minden ablak és ajtó zárva volt, működött a páraelszívó és a gázkazán. Emiatt lecsökkent a levegő oxigén szintje és megnövekedett a szén-monoxid mennyisége. A hét embert megfigyelésre vitték kórházba, de már aznap este kiengedték őket - mondta a szóvivő.

Dobson Tibor figyelmeztett: ez nem egyedi eset, tapasztalataik szerint a fűtési időszakban 20-25 alkalommal történik szén-monoxid mérgezés. Az esetek 60-70 százalékában már nem tudnak segíteni a sérülteken - tette hozzá.

A problémát a nem megfelelően karbantartott, vagy rosszul bekötött gázkészülékek és az okozza, hogy a korszerű nyílászárók nem engednek be elegendő friss levegőt.

Oxigén hiányában a nyílt égésterű készülékekben - legyen az fűtő, vízmelegítő berendezés vagy gáztűzhely - tökéletlen lesz az égés, emiatt fokozott szén-monoxid képződéssel kell számolni. A ventillátoros szellőzők és a konyhai páraelszívó pedig meg tudják fordítani a gázkészülék kéményében az áramlást, és így az égéstermék visszaszívódik a lakótérbe.

Bár előírás, hogy ott, ahol nyílt rendszerű gázkészülék üzemel, légbevezető nyílásokkal vagy levegő-bevezető szerkezetekkel kell gondoskodni a megfelelő szellőzésről, valamint a gépi elszívás nem lehet káros hatással a gázkészülék égéstermékének elvezetésére. Ezeket a szabályokat azonban általában csak új építkezéseknél tartják be, felújításnál -például nyílászáró cserénél - már nem.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért legtöbbször már későn veszik észre. A baleset megelőzésére legjobb egy szén-monoxid jelző készülék beszerzése, amely rögtön sípol, ha a lakásban megnövekszik a gáz mennyisége.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!