Magyarország

2007.12.17. 06:52

Szavazási dömping az utolsó parlamenti napon

<p>Hétfőn ülésezik utoljára ebben az esztendőben az Országgyűlés. A képviselők nemcsak az adatvédelmi és a jövő nemzedékek ombudsmanjairól döntenek.</p>

A legnagyobb érdeklődés az egészségbiztosítási  pénztárakról szóló törvényjavaslatot kíséri. A több-biztosítós rendszer bevezetése ügyében a Fidesz név szerinti szavazást kezdeményezett .

Ha ezt az Országgyűlés elfogadja, jövő év tavaszán licitálhatnak a magánbefektetők a biztosítási területekért, majd áprilistól indul a toborzás. A pénztárak végleges formája ősztől alakul ki és várhatóan 2009-ben kezdhet el működni az új rendszer. A végleges javaslat szerint, akik elégedetlenek biztosítójukkal évente egyszer, október 15-e és november 15-e között válthatnak pénztárat. Az 51 százalékban állami és 49 százalékban magánbefektetőkből álló körülbelül 8-10 pénztár licitálással szerzi meg az ország 22 területi egységét. A kikiáltási ár a területen élő lakosonként 12 ezer forint lesz. A pénztárak nem csak saját, hanem az egész ország területéről szerezhetnek tagokat. Ez érdekük is, hiszen minden ügyfél után megkapják a fejkvótát. A pénztárak a tagjaik után járó fejkvótákból gazdálkodnak, alapvetően ebből fizetik ki az egészségügyi szolgáltatásokat.

Ebből fedezhetik működési költségüket - amely a fejkvóta-bevétel maximum 3,5 százaléka lehet -, és hatékony működés esetén innen származik majd a hasznuk is. Igaz, osztalékot csak 3 év után vehetnek ki a tulajdonosok, akkor is csak szigorú feltételekkel. A tervezethez több száz módosító javaslat érkezett. Múlt héten született döntés arról például, ha a biztosított hajlandó részt venni preventív szűrővizsgálatokon az egészségügyi biztosító pénztár átvállalhatja a vizitdíj-fizetést a pénztártagoktól. Szili Katalin szocialista házelnök múlt kedden levélben azt kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Lendvai Ildikó frakcióvezetőtől, hogy halasszák februárra az egészségbiztosítási reform törvénytervezetének zárószavazását.

A kormány azonban kitart a hétfői szavazás mellett. Az MSZP áll elébe a név szerinti szavazásnak - reagált szombaton Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Fidesz felvetésére, miszerint az egészségbiztosítási törvénytervezet hétfői végszavazásánál név szerinti szavazást fognak kezdeményezni. A hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, hogy "nagyon biztos" abban, hogy a koalíciós pártok hétfőn megszavazzák az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot, és bízik abban is, hogy a törvényben nem találnak majd alkotmányos kifogásokat. A kormányfő erről az MSZP Országos Választmányának budapesti ülése után beszélt szombaton. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy amennyiben a törvényjavaslat hétfőn elbukik a parlamenti zárószavazáson, akkor "az új helyzetet teremtene a kormányzás szempontjából."


Mi lesz még?
A képviselők döntenek az ombudsman-jelöltekről. Az államfő adatvédelmi biztosnak újrajelölte Péterfalvi Attilát, Nagy Boldizsár pedig, ha elfogadja a Ház, az újonnan létrejövő jövő nemzedékek országgyűlési biztosa lesz. Megválasztásukhoz a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Ugyancsak határoz az Országgyűlés az Európai  Unió Lisszabonban aláírt reformszerződésének kihirdetéséről, illetve az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosításról.

A parlament előtt szerepel az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása is. Ha elfogadják nemcsak az autó üzembentartója, hanem a gépjárművet használó személy is felelős lesz a közlekedési szabálysértésért. Szintén módosítják a közúti közlekedési pontrendszerről szóló törvényt. Emelkedik az egyes szabálysértésekért járó pontok száma.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!