Magyarország

2007.12.11. 17:03

Objektív felelősség: nincs kibúvó?

<p>A miniszterelnök még ősszel hirdetett zéró toleranciát a szabálysértésekkel szemben, ennek jegyében a jövő évtől bevezetné a kormány az objektív felelősség elvét...&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-tilosparkolas%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Tilosban: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-buntetesek%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:15: Feleljen a gépkocsivezető!

A kormány tervei szerint jövő évtől bevezetik Magyarországon az objektív felelősség elvét, vagyis azt, hogy közlekedési szabálysértéskor minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kell kifizetni a bírságot. Így senki sem úszhatja meg például a gyorshajtásokért, vagy más közlekedési szabálysértésért kiszabott pénzbüntetéseket.

Tamás György Lajos r. ezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Igazgatója a témával kapcsolatban lapunknak elmondta: csak üdvözölni tudom az objektív felelősség bevezetését, ugyanis a tapasztalatunk szerint megyénkben is sokan megúszták, kibújtak a büntetés alól. Nem az egyszerű emberek, hanem főleg azok, akik jogilag „felvilágosultabbak”. A helyesnek tartom, hogy először a gépkocsivezetőt vonják felellőségre, ha valamilyen szabálytalanságot követtek el a gépkocsijával, ő már csak tudja, hogy kinek adta kölcsön az autóját, vagy ki vezette, ha nem ő.
–A közlekedési rendőreink a különféle ellenőrzésekkor és akciók során korábban is azt a gyakorlatot alkalmazták, hogy a szabálytalankodó autót megállították, így nem volt vitás, hogy ki vezette a járművet. Nem lehetett kimagyarázni, elhárítani a felelősséget– tette hozzá az ezredes.

16:00: „Embertelen“ idők jönnek a cselezőkre

Egy közlekedési szakember elmagyarázta, miért is lényeges a bevezetés előtt álló objektív felelősség szabálya.

Eddig a gyorshajtókat tettenéréssel és - megállítás után - igazoltatással tudták felelősségre vonni. Ugyanis: ha csak egy rendszám volt a hatóság birtokában, az autó tulajdonosa élhetett a mentesség jogával, azaz kijelentette: az autót a megjelölt időpontban nem én vezettem, hanem egy közeli hozzátartozóm. Mostantól tehát nem kell 2-3 rendőrt a sebességmérésre és a megállításra elvonni a feladatoktól, hanem nyugati példák nyomán egy automata sebességmérő-rögzítő berendezés fogja elkészíteni a bizonyítékokat, legfeljebb a kipostázását végzi majd egy ügyintéző.

9:30: Nincs kibúvó a kamionosoknál

A fuvarozó cégek tulajdonosai szerint nem kell attól tartani, hogy megnövekedik a szabálysértési bírságokra kifizetett költség a most hozott törvénymódosítást követően.

Ez esetben a hivatásos állománynál teljesen speciális az eset, hiszen az alkalmazottak nem tudnak kibújni a felelősségre vonás alól. Esetükben menetlevél és menetíró is azonosítja a sofőröket, ha megsértenék a jogszabályokat – tudtuk meg Nagy Györgytől az egyik nyíregyházi teherautó-flotta tulajdonosától.

Úgy véli ez csupán azoknál a vállalkozásoknál jelenthet majd gondot, ahol egy-egy céges autót többen is vezethetnek, viszont nem kötelező a személyre szabott út-nyilvántartás. Erre feltehetően találnak megoldást a vállalkozások. Nagy György azonban örömmel veszi a szigorítást, azt reméli, hogy a szülők és a családtagok jobban meggondolják majd, oda adják-e az autójukat. Ezzel talán – mondjuk a diszkóbalesetek esetében – akár életeket is menthetnek.

9:00: A javaslat szerint jövő évtől bevezetnék Magyarországon az objektív felelősség elvét, vagyis közlekedési szabálysértéskor minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellene kifizetni a bírságot.

Ez alól csak akkor mentesülne az üzembentartó, ha egyértelműen bizonyítani tudná, hogy a szabálysértés elkövetése előtt jogtalanul került valaki más birtokába gépjárműve, és erről hivatalos bejelentést is tett. Így senki sem úszhatná meg például a gyorshajtásokért kiszabott pénzbüntetéseket.

Annak járunk utána: hogyan érinti ez az intézkedés a nap mint nap közlekedőket, mi a jogász véleménye, illetve hogyan vélekedik az utca embere
Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Marianna, Kiss Takács Béla, Fullajtár andrás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!