Magyarország

2007.12.09. 13:08

Ünnepre hangolva: adósság is kerül a fa alá

<p>A bankok gazdag karácsonyra számítanak, a kereskedők viszont szerény ünnepről beszélnek. Decemberben évek óta megugranak a háztartások kiadásai, csakhogy a többség a plusz költségeit hitelből fedezi.</p>

Decemberben évek óta megugranak a háztartások kiadásai, csakhogy a többség a plusz költségeit hitelből fedezi. A pénzintézetek tapasztalatai szerint az áruhitelek 30-40 százalékát az év utolsó két hónapjában veszik fel az emberek, ami óhatatlanul oda vezet, hogy megszaporodik az úgynevezett "bedőlő hitelek" aránya is.

A kölcsönből vett plazmatévét, számítógépet vagy GPRS-berendezést ugyanis fizetésképtelenség esetén nem veszik vissza a kereskedők, hiszen ezek értéke már attól a puszta ténytől jelentősen zuhan, hogy hazaérve bekapcsolták azokat.
A kereskedők szerint idén minden jel arra mutat, hogy szerény karácsonyunk lesz, a szórakoztató elektronikai cikkek forgalmában például a tavalyihoz képest tíz százalékos csökkenés is elképzelhető.

Optimistábban tekintenek az ünnepek elé a bankok, ahol arra számítanak, hogy a lakosság megszorítások ellenére sem enged a színvonalból, inkább újabb adósságot vesz a nyakába.

  • A GPS és az MP4 lejátszó lehet a sláger
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!