Magyarország

2007.12.29. 09:24

Kétezer kilométer kerékpárút épül

<p>A következő hét évben 56 milliárd forint áll rendelkezésre kerékpárutak és -sávok építésére.</p>

A pénz nagy része az európai uniós fejlesztési keretből származik, és körülbelül kétezer kilométer bicikliút építhető meg belőle - tartalmazza a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye.

A GKM idén dolgozta ki a Kerékpáros Magyarország Programot, amelynek célja a kétkerekűek közlekedési lehetőségeinek javítása.

Idén és jövőre 10,859 milliárd forintot ítélnek oda pályázatok formájában, amelyek 370 kilométer kerékpárút megépítését teszi lehetővé. A GKM 2007-ben 2 milliárd értékben 83 kilométer út megépítését és 176 kilométer tervezését támogatta. A fővárosi bicikl-iinfrastruktúra kipítési költségeinek felét is a tárca vállalta.

A GKM ebben az évben terveztette meg a Duna-Tisza menti EuroVelo-nyomvonalat, és folytatódott az észak-nyugati, a délynugati határmenti és a körösvölgyi kerékpárút tervezése. A minisztérium mintaprojektként kidolgoztatta a Fertő-tó térségére a kerékpárút-fenntartás térségi rendszertervét. A beruházás 2008-ban valósul meg.

A GKM idén indította útjára a Bringázz a munkába! nevű kezdeményezést. Szeptemberben egy tíz napos periódusban Budapesten 2000-en vettek részt a programban, amelyet jövőre országos akcióvá szeretnének növelni.

Kapcsolódó anyagok:

  • Kerékpárút építésére pályáznak
  • Sok a kerékpáros, de kevés a kerékpárút
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!