Magyarország

2007.12.21. 18:19

Karácsonyi "zaba-körkép"

<p>A karácsony nem csak az ajándékozásról szól, a közös ebédek, vacsorák időszaka is ez a néhány nap.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Szenteste_vacsora_RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:00: Virág Istvánné a nyíregyházi, Búza téri piaccsarnok egyik élelmiszerüzletét vezeti. Vásárlóik elsősorban az ünnephez illő ételeket keresik: jól fogy a hurka, a kolbász és a pulykahús is. A bejglit is sokan viszik, de a 650 forintos árat már soknak találják.

Az italok közül az alkoholra van a legtöbb vevő. Elsősorban a konyaknak és a vodkának van szezonja. A szaloncukrot egy héttel karácsony előtt már elkapkodták. Sokan vágynak vitaminokra, tehát veszik a mandarint és a narancsot is. Az üzletvezető szerint azonban az utóbbi három évben folyamatosan csökken a forgalmuk. – Sajnos a multik elveszik a vásárlóinkat – mondja Virág Istvánné. – Azt tapasztaljuk, hogy az emberek már nem szívesen járnak a piacra. A mai fiatalok inkább a bevásárlóközpontokban vásárolnak.

Árak

Hurka 500 Ft/kg

Kolbász 800Ft/kg

Bejgli 650Ft

Bébipulyka 1079 Ft

Szaloncukor 660Ft/kg

Sertésláb 200 Ft/kg

Csirkecomb 550 Ft/kg

Karaj 1000 Ft/kg

A húsbolt tulajdonosok szintén gyengébb forgalomra számítanak idén. A múlt héten kevesen érdeklődtek, de kedd óta hosszú sorok állnak standjuk előtt. – Naponta körülbelül 300 vásárlót szolgálunk ki – mondja Sebők Attila.

– Az ünnepek alatt mindenki a friss húsból készült ételeket fogyasztja. A szülők veszik a kocsonyába való húsokat, a sertéslábat és a dagadót. Sokan vásárolnak karajt is, ami a drágább termékek közé tartozik. A nők nagyon kedvelik a csirkemell filét, a kacsát, a pulykát. A két ünnep között is sokan vásárolnak, de a forgalom januártól már csökken.

Az otthoni sütés-főzésre a téli szabadság alatt van idő, kész süteményeket december végén kevesen vásárolnak. – Az embereknek csak a tésztaalapra van szükségük, a süteményt már maguk készítik el – mondja Hegyes Andrásné, a csarnok egyik pékségének eladója. – Vasárnap és hétfőn jönnek a legtöbben kenyérért és kalácsért, tehát ilyenkor számítunk nagyobb rohamra. A karácsonyi kedvencek közül most a legtöbben a bejglit keresik. A piac forgalom a hétvégén éri el a csúcsot.

Bodnár Brigitta mindig a piacon vásárol. Mivel a friss termékekhez ragaszkodik, ezért mirelit ételeket ritkán fogyaszt. – Nekem az egészség a legfontosabb szempont – mondja a fiatal hölgy. – A piac közelében lakom, és megbízom benne. Ma pulykát, vöröskáposztát, gesztenyét és gyümölcsöket vásároltam. A piac még mindig olcsóbb, mint egy áruházban.

Bíró Tamás jól ismeri az összes üzletet a Búza téren. Már évtizedek óta ját ide. – A halat, a bárányt és a birkát nagyon szeretem – mondta el lapunk kérdésére a nyíregyházi nyugdíjas.

– Az ár másodlagos, első az egészség. Itt jó minőségű termékeket tudok venni, amik nincsenek tele adalékanyagokkal. Tésztát, zöldséget és gyümölcsöt szerintem máshol nem is érdemes keresni.

14:00: Nagy a harc halfronton a kereskedők és a multik között, ennek ellenére nem emelkedtek idén jelentősen a halárak: az egyik nyíregyházi hipermarketben kilógrammonként már 500 forinttól lehet kapni az élő pontyot. Keresett fajta még az amur, a busa és a pisztráng is.

Radóczi Gábor, az egyik halászati társaság értékesítője szerint nem történt nagy átrendeződés a halpiacon, a minőségi hal iránt az utóbbi évben viszont csökkent a kereslet.  – Mi elsősorban nagykereskedéseknek és kereskedőknek szállítunk, eddig nem tapasztaltuk, hogy a nagyáruházak tartósan alacsonyan tartanák az áraikat.

Ennek ellentmond az egyik kereskedő, Mészáros Tibor, akinél idén kevesebben álltak sorba a halért. – A forgalmunknak majdnem a felét elvitte a multi azzal, hogy aláígért az árainknak – panaszkodik.

Ez akár 2-300 forintos kilónkénti árkülönbözetet jelenthet egyes halfajtáknál.  – Bár a nyüzsgés már a hét elején elkezdődött, a szezon általában szilveszterig tart, bár az emberek egyre sűrűbben vesznek év közben is halat – tette hozzá.

11:30: Nem mindegy, mi kerül az asztalra: sokan az ünnep vallási eredetének megfelelően főznek ilyenkor, mások inkább különleges étkeket varázsolnak a család asztalára. Annak járunk utána, valóban kihagyhatatlan-e a hal és a bejgli, megkérdezzük, ki mit vásárol az ünnepek előtt.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!