Magyarország

2007.12.15. 11:02

Hatályos lett a pénzmosás elleni új szabályozás

<p>Hatályba lépett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvény, amely uniós irányelveken alapul.</p>

A jogszabály értelmében bizonyos összeg felett a pénzintézeteknek, ingatlanforgalmazóknak, kereskedőknek, ügyvédeknek, közjegyzőknek is el kell kérniük az ügyfelek adatait. A kaszinóknak 2 ezer euró felett kell azonosítaniuk a játékosokat. Ha valaki gyanúsnak tűnik, azonnal jelenteni kell a vám- és pénzügyőrségnek, ahol külön csoport foglakozik az ilyen információk ellenőrzésével. A szigorítás a postát is érinti. Mindenkit ellenőrizni kell, aki 250 ezer forintnál nagyobb összeget fizet be.

Az új szabályozás értelmében március közepétől már minden kereskedőnek, aki 3,6 millió forintnál nagyobb összegben akar készpénzt elfogadni, a kereskedelmi hatóságnál nyilvántartásba kell vetetnie magát. A törvény szerint a pénzügyi szolgáltatóknak viszont már mától át kell világítaniuk ügyfeleiket, ha felmerül a gyanú, hogy pénzmosásból származó vagyont próbálnak legalizálni, vagy a terrorizmust támogatnák. 3,6 millió forint feletti megbízásoknál minden esetben szükséges az ellenőrzés. Ilyen szolgáltatónak minősülnek a bankok, a biztosítók, az ingatlanforgalmazók, a kereskedők, az ügyvédek, a közjegyzők és kaszinók. Utóbbiaknál 2000 euró, vagyis körülbelül félmillió forint a határ.

Átvilágításkor magánszemélyeknél a nevet, lakcímet, állampolgárságot, az azonosító okmány számát, külföldieknél pedig a magyarországi tartózkodási helyet kell rögzíteni, illetve érvényességét ellenőrizni. Cégek esetében pedig a névre, a székhelyre, valamint a cégbejegyzésre van szükség. Az érintett szolgáltatóknál továbbra is arra kijelölt személyek tartják majd a kapcsolatot a hatósággal, és jelzik azokat az eseteket, ahol pénzmosásra, illetve terrorizmus finanszírozására utaló jelek vannak. Az ügyvédeknek és közjegyzőknek akkor kell majd ügyfeleiket átvilágítaniuk, ha például letétet őriznek vagy ingatlan adás-vételében közreműködnek.

Ügyfeleik átvilágítását egy 2003-as pénzmosás elleni törvény jelenleg is előírja a veszélyeztetett szolgáltatóknak. Az új szabályozás azonban részletesebb rendelkezéseket tartalmaz és javasolja azt is, hogy egy kockázatelemzés alapján néhány kivételtől eltekintve szabadon eldönthető, hogy egyszerűsített vagy fokozott ügyfél-átvilágítást kell-e alkalmazni. Ez utóbbi esetben több adatot kérnek be a szolgáltatók.

A törvény szerint a postán is ellenőrizni kell azokat, akik 1000 eurónál - 250 ezer forintnál - nagyobb összeget fizetnek be. Elkérik a befizető nevét, lakcímét és a személyazonosság megállapítására alkalmas okmány számát, valamint ellenőrzik az iratok érvényességét is. A Magyar Posta szerint a változás a postán befizetett csekkek két ezrelékét, minden ötszázadik csekket érinti. A hazai postahivatalokban évente körülbelül 600 ezer darab, 1000 eurósnál nagyobb összegű csekket fizetnek be. Ez az évi 280 millió darabos csekkforgalomhoz viszonyítva elenyésző. Hamarosan új sárga csekkek kerülnek forgalomba, amelyek egyszerűsítik a pénzbefizetést.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!