Magyarország

2007.12.20. 08:22

Az MDF levélben kérte a köztársasági elnököt, ne írja alá új egészségbiztosítási törvényt

<p>Az MDF levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybírósághoz normakontrollra.</p>

A Magyar Demokrata Fórum szerint az érezhető szakmai és társadalmi ellenálláson túl, az egészségbiztosításátalakításáról szóló törvény több ponton is ütközik a Magyar Köztársaság Alkotmányával.

Egyes rendelkezései sértik a jogbiztonság elvét, a betegek önrendelkezési jogát, valamint a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot is - olvasható a párt csütörtöki közleményében.

Az MDF szerint a hétfőn elfogadott törvény nem garantálja egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelkedését, és így nem szolgálja a magyar állampolgárok érdekét sem.

A MDF ezért levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy éljen a törvények által ráruházott jogosítványaival, és kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, mielőtt aláírná a jogszabályt. A párt attól tart, hogy amennyiben Sólyom László a javaslatot megfontolásra küldi vissza az Országgyűlésnek, a kormánypárti többség az első adandó alkalommal, a hibák korrigálása nélkül fogja a törvényt újra megszavazni - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!