Magyarország

2007.11.26. 18:21

Pozsony szerint Budapest nem hajlandó tárgyalni a dunai vízlépcsőrendszerről

<p>Budapest - Budapest nem hajlandó tárgyalni a bősi vízierőművel kapcsolatos szlovák indítványokról - véli a beruházás pozsonyi kormánybiztosa.</p>

Gabriel Jenčík ((ejtsd: gabriel jencsík)) szerint a felek eltérő módon magyarázzák azt a határozatot, amelyet az erőmű ügyében néhány évvel ezelőtt hozott a hágai Nemzetközi Bíróság.

A probléma abból adódik, hogy Szlovákia továbbra is követeli a nagymarosi alsó duzzasztómű megépítését, miközben Magyarország egy ilyen lépést elutasít. A hágai döntés értelmében Magyarország jogosulatlanul állt el az 1977-es államközi egyezménytől, s nem készítette el a nagymarosi duzzasztót, Szlovákia pedig egyoldalúan terelte el a Dunát. A bíróság egyeztetéseket követel a felektől a vitás kérdések rendezésére.

Pozsony ragaszkodik az alsó gát megépítéséhez - mondta a szlovák kormánybiztos -, de egyben bevallotta, a magyar felet semmivel sem kényszeríthetik egy ilyen beruházásra.

Pozsony elemzést készít a vízlépcsőrendszerről. Felmérik azokat a károkat, amelyek - véli a kormánybiztos - a szlovák felet a nagymarosi beruházás elmaradása miatt érték. Úgy véli, a magyarországi rész megépítése nélkül a bősi elvezető csatorna és a gátak megépítése is felesleges, vagyis Szlovákiának kárt okozó lépés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!