Magyarország

2007.11.27. 14:10

ÁNTSZ: Egyelőre nincs jele nagy influenzajárványnak

<p>A lakosságtól vett minták egyikéből sem mutatták ki eddig az influenza vírusát, és egyelőre az influenza-szerű megbetegedések száma sem jelentős - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője a Független Hírügynökségnek kedden.</p>

A szakember szerint semmi kézzelfogható előjele nincs annak, hogy idén nagy influenza járvány lesz.

Októberi sajtóhírek szerint 3-5 éven belül egy új influenza vírus tömeges megbetegedéssel jár világjárvány okozhat, amely azt jelentheti, hogy Magyarországon akár egymillióra is nőhet a betegek száma. Ócsai Lajos elmondta: jelenleg sehol Európában nem olyan az influenza aktivitása, hogy ilyen jóslatoknak alapot adna. Hozzátette azt is: a tapasztalatok szerint valójában csak december végétől aktivizálódik a vírus, a legtöbb megbetegedés január, februárban várható.

A tavaly ilyenkor járványos méreteket öltő Calici fertőzés idén csak elszórtan, kisebb közösségekben jelent meg - mondta a főosztályvezető. Egy két bölcsődében, óvodában betegedett meg a vírustól néhány érzékenyebb gyermek - tette hozzá.

Október eleje óta működik az influenzafigyelő szolgálat, amelybe csaknem 1500 háziorvos kapcsolódott be. Feladatuk, hogy hetente jelentsék a körzetükben előforduló influenzaszerű megbetegedések számát. Az állam idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcinát biztosított a rászorulóknak, így például a nyugdíjasoknak és a krónikus betegeknek. Nekik vizitdíjat sem kell fizetni az oltóanyag beadásáért.

Azok, akik nem rászorulók szintén kaphatnak a vakcinából, de csak pénzért. Az orvos pedig annyi térítési díjat kérhet, amennyiért az oltóanyagot az illető kiváltotta. A gyógyszertárban beszerezhető legdrágább influenza elleni oltóanyag jelenleg 1041 forintba kerül, tehát a nem rászorulóknak maximum 2082 forintba kerül beoltatni magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!