Magyarország

2007.11.26. 06:13

Nem egyformán lépnek sztrájkba holnap a volánosok

<p>Hétfőre pontosítják a részleteket a Volán-társaságok a november 27-ére hirdetett munkabeszüntetésről, például az aznap nyújtandó elégséges szolgáltatásokról.</p>

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem lesz egységes a sztrájk - a különböző helyszíneken eltérő időpontban és időtartamban nem veszik majd fel a munkát. Az is változó lehet, hogy hány járatot indítanak a sztrájk idején. A volánosok elsősorban azért tiltakoznak, mert a korkedvezményes nyugdíjat ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. Most nagyon sokan esnek el ettől, főleg olyanok, akik újabb típusú járműveket, például Volvókat vagy Credókat vezetnek - mondta el korábban Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az úgynevezett típusfüggőség eltörlését többször is próbálták már elérni, írtak levelet emiatt például a munkaügyi, a gazdasági és közlekedési miniszternek, sőt Gyurcsány Ferenc kormányfőnek is, de nem jutottak előrébb. Az érdekképviselet elnöke azt mondta: ha időközben megállapodnának a típusfüggőségről, a sztrájkfelhívást semmisnek tekintik. Ha mégis lesz munkabeszüntetés, akkor az elégséges szolgáltatásról mindenhol helyben kell dönteni, így társaságonként változik, hogy hány járat indul majd. Abban is lehetnek eltérések, hogy mikor kezdődik a sztrájk, és meddig tart.

Egyelőre annyi biztos, hogy a hajnali üzemkezdés és reggel hét óra között lesznek a két vagy három órás munkabeszüntetések - tette hozzá. November 21-én Vasban és Békésben csatlakoztak a több ágazatot érintő országos sztrájkhoz a volános dolgozók. A november 27-i munkabeszüntetést azonban mind a 24 Volán-társaságnál meghirdették az érdekvédők - közölte az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!