Magyarország

2007.11.29. 13:45

Magyarország kész a lex MOL korrekciójára

<p>A Brüsszelben tárgyaló Kóka János gazdasági miniszter újságíróknak elmondta, hogy a kormány kész a lex MOL-ként elhíresült törvény "finom hangolására".</p>

Mint a miniszter jelezte, a kormány most készíti az Európai Bizottság kérdéseire szóló válaszát, és ha az egyeztetések során kiderül, hogy a törvény az uniós jogba ütközik, akkor Magyarország készen áll a szükséges korrekciókra.

"Az ország semmiképpen sem akarja korlátozni a tőke szabad mozgását"- jelentette ki Kóka, utalva arra, hogy a stratégiai érdekű cégek külföldi felvásárlását szabályozó törvényről magyarázatot kért az Európai Bizottság.

A magyar miniszter tárgyalt Andris Piebalgs-szal, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős tagjával, akit tájékoztatott a Kaukázusban és Törökországban tett útjairól. Egyetértettek abban, hogy az energiaellátás biztonsága érekében az EU-nak szüksége van a Nabucco projektre (a Kaszpi-tenger környékéről az EU-ba tartó gázvezeték megépítésére), ez azonban aligha lesz elegendő arra, hogy kielégítse az EU növekvő energiaszükségletét.

Becslések szerint - mondta Kóka - az EU-nak a következő 25-30 évben a jelenlegi évi 500 milliárd köbméter gáznál legalább 100 milliárddal többre lesz szüksége, és ennek a Nabucco legfeljebb harmadát elégítheti ki.

Kóka elmondta, hogy a kormány támogatja az Európai Energetikai Ügynökség létrehozását, mi több, hivatalosan is benyújtja igényét, hogy annak székhelye Magyarország legyen, amit az ország stratégiai fekvésével magyaráz.

Kérdésre válaszolva, a miniszter elmondta, hogy a kormány pénteken küldi el az Európai Bizottságnak a konvergencia programot (az euró bevezetése teljesítésének nemzeti programját) és szerinte 2009-ben Magyarország abban a helyzetben lesz, hogy kijelölje az uniós közös pénzre való áttérés időpontját, ami így legkorábban 2011-ben lehetséges.

A miniszter személyes véleménye szerint erre 2011 és 2013 között kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!