Magyarország

2007.11.30. 16:35

Horváth Ágnes: 64 milliárd forint pluszt jelentett idén a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése

<p>Egész évre vetítve 21,7 milliárd forint pluszbevételt jelentett a kórházaknak és az egészségügyi szolgáltatóknak a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése - mondta Horváth Ágnes azon a pénteki tájékoztatón, amelyen értékelte a két díj első évi eredményeit.</p>

Az egészségügyi miniszter szerint a díjak nemcsak bevételi többletet jelentettek, hanem azzal, hogy csökkentették az indokolatlan orvos-beteget találkozásokat, a felesleges gyógyszerfelírásokat, jelentős - összesen 42,4 milliárd forint - megtakarítást is eredményeztek. Így bevezetésük együttesen 64 milliárd forint pluszt jelentett az egészségügyi ellátásban. A Fidesz továbbra is sarcként tekint a vizitdíjra.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a vizitdíjból és kórházi napidíjból befolyó 21,7 milliárd forintból 9, 5 milliárd bevétele származott a háziorvosoknak, akiknek így átlagosan 180 ezer forinttal nőtt meg a havi jövedelmük. A járóbeteg szakrendelőknek 6,2 milliárd forint jutott a vizitdíjból és a kórházaknak 2,2 milliárd forint származott a napidíjból.

A két díj hatására kevesebben mentek el a járóbeteg szakrendelésekre, emiatt 10 hónap alatt a társadalombiztosítás 3 milliárd forinttal kevesebbet költött erre az ellátásra - mondta Horváth Ágnes. A kórházakban sem töltöttek annyi időt a betegek, mint korábban - 2006-hoz képest 2007-ben több mint 2 ezerrel kevesebb volt az ápolási napok száma. Mindez idén 21, 2 milliárd forint megtakarítást jelent a tb-nek. Mivel kevesebb gyógyszert írtak fel az orvosok és a támogatási rendszer is változott, etéren is 15 milliárd forinttal csökkent a tb kiadása. Hozzátette: összességében tehát a két díjnak köszönhetően a megtakarítás kétszer akkora, mint amekkora a bevételből származik.

Horváth Ágnes egy felmérésre hivatkozva elmondta azt is, hogy a díjak hatására csökkent a hálapénz szerepe. Megváltozott a betegek szemlélete is: tudják, hogy a díjakért cserébe minőségi egészségügyi szolgáltatást várhatnak el. Szerinte jelentős megtakarítások lehetőséget adtak arra, hogy a szaktárca növelni tudja például a kórházak teljesítménydíját és javítsa a fekvőbetegeket étkeztetésének minőségét.

Összesen 4 millió ember mentességet, illetve a rászorulók kompenzációt kaptak, így a vizitdíj és a kórházi napidíj nem jelentette azt, hogy a szegényebb betegek nem tudtak orvoshoz menni - mondta kérdésre válaszolva a miniszter. Az orvosok elégedettlenségére a tájékoztatón jelenlévő Székely Tamás pedig azt válaszolta: a vizitdíjból és a kórházi napidíjból származó több mint 20 milliárd forinton kívül a tb 2007-ben 21 milliárd forinttal többet fizetett ki gyógyító megelőző ellátásokra, mint egy évvel korábban. Így a szolgáltatóknak idén összesen több mint 40 milliárddal nőtt a bevétele - tette hozzá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója.

A főigazgató szerint a két díj hatása az, hogy a társadalombiztosítás sok év után először nem veszteséges. Igaz ehhez az is hozzájárul, hogy már 9,6 millió ember tb jogosultságát ellenőrizték. Ez azt jelenti, hogy nőtt a járulékfizetők száma is, így az egészségügyi alap összességében 50 milliárd forint plusszal zárhat az év végén.

Horváth Ágnes kosztümkabátján piros szalaggal jelent meg a tájékoztatón, ezzel is felhívva a figyelmet a szombati AIDS elleni Világnap jelentőségére. Az egészségügyi miniszter elmondta: nagyon fontos erről a halálós kórról a megelőzésről beszélni, már csak azért is, mert a legutóbbi adatok szerint egyre több a fiatal a fertőzöttek között. A tárca a megelőzés legfontosabb eszközének az óvszert tartja, mivel ezzel nemcsak a szexuális úton terjedő betegségeket lehet megakadályozni, hanem a nem kívánt terhesség kockázata is csökken - tette hozzá.

A Fidesz az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatójára úgy regált : a vizitdíj az a sarc, amellyel az Gyurcsány Ferenc hazugságainak és a kormány alkalmatlanságának árát fizettetik meg az emberekkel. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője szerint "páncélozott luxusautóból nézve" lehet, hogy nem sok az a 300 forint, mégis sokan azért nem mennek orvoshoz, mart nem tudják kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!