Magyarország

2007.11.05. 16:05

Csekkes, felszólító cédulák a temetőkben

<p>A temetőirodán arról tájékoztatták, hogy már nyolc éve lejárt az urna bérleti joga, így azt a táblával együtt bedarálták, felesége hamvait pedig egy közös csontkamrában helyezték el. <dia width="850" height="630" alt="A rendeletnek megfelelve, Fehérgyarmaton 2007.11.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_rendeletnek_megfelelve__Feh_rgyarmaton_20/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="A rendeletnek megfelelve, Fehérgyarmaton 2007.11.05." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/temeto%20RT.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/temetesi%20szokasok.wmv/viewer.html" target="_blank">Önök mondták: <img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

15:55: Dombrádon módosítanák a temetői rendeletet

Dombrádon két sírkertet – egy régit és egy viszonylag újat – tart fenn az önkormányzat – tájékoztatott Kozmáné Kasza Veronika polgármester, aki elmondta még: – Az új temetőben éppen idén 25 esztendeje annak, hogy eltemették az első halottat.

– A sírhelyek megváltásának lehetőségéről hirdetményeken és a városi újságon keresztül tájékoztatjuk a hozzátartozókat – mondta a városvezető, aki sietett leszögezni: – Dombrádon még nem fordult elő, hogy a hozzátartozók tudta nélkül számoltak volna fel akár csupán egyetlen sírhelyet is. A polgármester asszony mindazonáltal leszögezte, az önkormányzatnak különösen a régi temető rendben tartására kell sokat költeni, hiszen az ott örök álmukat alvók hozzátartozóinak többsége már vagy szintén elhunyt, vagy pedig távol élnek a várostól, ezért ritkán, a legtöbben évente csupán Mindenszentek idején látogatgatják a sírkertet. – Azért, hogy a régi temetőnk is a lehetőségekhez képest rendezett képet mutasson három közmunkás szinte egész ősszel a sírkert takarításán fáradozik – fogalmazott Dombrád első embere, aki utalt arra: az önkormányzat hamarosan módosítja temetkezési rendeletét, s ennek kapcsán felvetődött, hogy a régi sírkert még gondozottabbá tétele érdekében ott az újnál jóval kedvezményesebb áron kínálnák majd a sírhelyeket.

15:30: Csekkes, felszólító cédulák a temetőkben

Lopják a WC-k kilincsét

Az idei mindenszentek szépen, csendben, méltóságteljesen telt. Csupán egyetlen kritikát kaptunk: egy látogató azt hiányolta, hogy a WC-n nem volt kilincs. Az idén már 25 pár kilincset szereltünk fel, de minduntalan lába kel, miként a papírnak is. Az új kilincset csütörtök délután szereltük fel, s péntek reggelre már azt is elvitték. Szóval, Európáról egyelőre csak beszélünk – mondta Szekrényes András.

– A temetőirodán arról tájékoztatták, hogy már nyolc éve lejárt az urna bérleti joga, így azt a táblával együtt bedarálták, felesége hamvait pedig egy közös csontkamrában helyezték el. Egy másik, ugyancsak országos lapban megjelent írásban arról olvashattunk, hogy mindenszentekkor és halottak napján több, így a szegedi, a soproni temetőkben is találtak az elhunytak hozzátartozói olyan sírra rögzített felszólítást, amelyben arról értesítik őket, hogy a „sírhely beváltási ideje lejárt”. Volt, aki tudomásul vette, mások nehezményezték a felszólítás eme módját, s akadt, aki egyenesen kegyeletsértésnek vélte azt.

Neki is „nyolc” volt

– A szóban forgó temetkezési vállalatok a törvényes rend szerint jártak el – sommázta véleményét Szekrényes András, a Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. – Az első hírrel kapcsolatban, gondolom megegyezik a Kelet-Magyarország olvasóinak véleménye az enyémmel: miféle lehet az a volt férj, aki hagyta, hogy a felesége hamvait tartalmazó urna bérleti joga már nyolc éve lejárjon?! A másik hírről az a véleményem, hogy a tájékoztatás egyik módja lehet a mindenszentek napi „cédulázás”, ám annak körültekintőnek kell lennie. Mi is alkalmazunk hasonló módszert, ízléses, műanyag tasakok formájában, amelyben nem mellékelünk csekket, és a fizetésről sem ejtünk egyetlen szót sem. A cédulánkon figyelemfelhívásként csupán az áll, hogy a hozzátartozó keresse fel a temető gondnokságát.

Az elhunytak adataival

A szegedi temető igazgatójának abban viszont teljesen igaza van, hogy a temetkezési vállalatok nem a hozzátartozók, hanem az elhunytak adataival rendelkeznek. Koporsós temetésnél 25, urnásnál 10 év a megváltási idő. Az 1850-től vezetett Temetői főkönyv és a parcellák lajstroma alapján folyamatosan végezzük a nyilvántartást, az idén az 1982. január 1-től december 31-ig elhunytak sírhelyeinek megváltása aktuális. E téren kétféle embert ismerek: a törődőt és a semmivel nemtörődöm embert. Szerencsére, ez utóbbiból van kevesebb.

11:00: A temető működtetését a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendeletek, valamint a helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák. Az így meghatározott díjtételeket alkalmazzuk a sírhelymegváltásnál, illetve az egyéb kegyeleti tevékenységeknél – tájékoztatott a fehérgyarmati temetőt üzemeltető Tömöttvár 2007 Kft. ügyvezető igazgatója, Tardi István.

Mint elmondta, a nyugalmi idő 25 év, ennek lejárta után meg kell váltani a sírhelyet. Most az 1982-ben temetettek sírhelyének újra megváltására van lehetőség, amelyet az elkövetkező hetekben még megtehetnek a hozzátartozók.

Kapcsolódó cikkek:

- Koncz Nóra, Lefler György,  -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!