Magyarország

2007.11.12. 11:51

Az FVM megállapodott a sertéstenyésztőkkel

<p>Megállapodott az agrártárca a sertéstartók képviselőivel, így várhatóan elmarad az ágazatban dolgozók csütörtökre tervezett országos demonstrációja.</p>

Az egyezség értelmében jövő nyárig 14-15 milliárd forinthoz juthatnak a sertéstartók - jelentette be hétfőn Gráf Józsefagrárminiszter, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, illetve a Magyar Parasztszövetség képviselői. A tenyésztők a hazai sertéspiac védelmét és kiszámítható felvásárlási árakat követeltek a szaktárcától

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn írta alá a megállapodást a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége valamint a Magyar Parasztszövetség vezetőivel. Ebben a termelők azt javasolják a Demonstrációs Bizottságnak, hogy az mondja le a csütörtökre meghirdetett tüntetést. Erről szerdán hoz végső döntést a kibővített bizottság.

A sertéstartók év végéig 10 milliárd, jövő nyárig pedig összesen 14-15 milliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak. A pénz egyharmadát uniós pályázatokon nyerhetik el a gazdák.

A tenyésztők a növekvő takarmány -, és a csökkenő sertés felvásárlási árak miatt kerültek nehéz helyzetbe. Az agrártárca a tárolás és az export támogatásával, valamint a költségek csökkentésével tudja őket segíteni.

Az agrártárca eddig egyebek mellett a sertésfélék bizonyos betegségeinek vérvizsgálatát tette díjmentessé, támogatást adott az állattenyésztéshez szükséges gabona közraktározásához, illetve előrébb hozta a támogatások igénylésének időpontját.

A mostani megállapodás szerint ingyenes lesz az állati tetemek megsemmisítése, bővül az állati megbetegedések megelőzésére illetve gyógyítására felvehető támogatások köre és még idén új sertés állatjóléti támogatásokat is meghirdetnek. A szaktárca kampányt indít a feketegazdaság visszaszorításáért. Becslések szerint a hazai sertéshúsok 25-30 százaléka illegálisan kerül a fogyasztókhoz.

Az agrártárca kezdeményezni fogja, hogy az ágazat szereplőinek átmeneti fizetési gondjai esetén az alkalmazottak járulékfizetési kedvezményt kaphassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!